Sałatka wigilijna - jeszcze pyszniej na stole
OLIWKA . • dawno temuWprawdzie jesteśmy dopiero po wizycie Mikołaja, ale może warto już pomyśleć o wigilijnym menu, żeby choć raz nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę. Są potrawy świąteczne, których nie możemy zmieniać, na przykład uszka z barszczem, ale niektóre dania można, a nawet trzeba modyfikować. Zabronione nie jest również wprowadzanie nowości. Niech w tym roku zaskoczeniem będzie sałatka wigilijna.
Przygotuj:
- pół szklanki fasoli perłówki
- 2 jabłka
- 2 kwaszone ogórki
- garść pokrojonych marynat (grzybki, korniszony, dynia, śliwki, zielone pomidory itp.)
- majonez
- ew. śledź marynowany lub solony
- sól
- pieprz
Krok 1
Podstawą sałatki wigilijnej jest fasola. Musisz ją odpowiednio przygotować. Najpierw mocz ją 8 godzin, a następnie ugotuj w tej samej wodzie z dodatkiem soli. Przypilnuj, żeby się nie rozgotowała.
Krok 2
Odcedź fasolę, dodaj do niej obrane i pokrojone w kostkę ogórki kwaszone, jabłka i posiekane marynaty.
Krok 3
Ta pyszna sałatka wigilijnapotrzebuje jeszcze majonezu, soli i pieprzu.
Krok 4
Jeśli dodasz teraz śledzie, powstanie klasyczna sałatka śledziowa. Wybierz to, na co masz ochotę.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze