Karp wigilijny - pieczony na złoto
OLIWKA . • dawno temuZawsze smażysz wigilijnego karpia? A pomyślałaś żeby tym razem coś zmienić? Karp oczywiście być musi, ale może tak pieczony? To danie naprawdę zasługuje, by zyskać tytuł najsmaczniejszej potrawy świątecznej. Pomyśl tylko: ryba, migdały, orzechy, szafran… aż ślinka leci.
Przygotuj:
- karpia (1,5 kg)
- cytrynę
- sól
- pół szklanki oliwy
- 2 szklanki wody
- liść laurowy
- szczyptę pieprzu
- 3–4 cebule
- 12 słodkich, obranych ze skórki migdałów
- 4 orzechy włoskie
- miąższ z kromki białego chleba
- odrobinę sproszkowanego szafranu
1. Spraw karpia i ponacinaj jego grzbiet, by móc włożyć tam półplasterki cytryny. Posól go i ułóż w żaroodpornym naczyniu.
2. Jeśli myślałaś, że to pyszne danie wigilijne będzie skomplikowane, to bardzo się myliłaś. Pozostało ci tylko wlać do naczynia wodę i oliwę, włożyć cebulę (obraną i pokrojoną na ćwiartki), liść laurowy i posiekaną natkę pietruszki.
3. Piecz smacznego karpia około pół godziny.
4. W moździerzu rozgnieć migdały i orzechy i połącz je z szafranem i chlebem.
5. Kiedy pieczony karp będzie gotowy, połącz znajdujący się w naczyniu sos z migdałami, orzechami, szafranem i chlebem. Polej rybę. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze