Kapusta z grochem - wigilijna i wyjątkowa
OLIWKA . • dawno temuKapusta z grochem to wigilijna potrawa, która w magiczny wieczór pojawi się na wielu polskich stołach. Każda kobieta ma na nią swój własny sposób, w każdym domu smakuje odrobinę inaczej, choć podstawa zawsze ta sama. Oto przepis, który pokochała moja rodzina.
Przygotuj:
- pół szklanki grochu
- 50 dag kiszonej kapusty
- dużą cebulę
- 2 łyżki oleju
- łyżkę mąki
- sól
- kminek
1. Przygotowywania tego świątecznego dania nie można zostawiać na ostatnią chwilę, ponieważ groch musi się moczyć całą noc w letniej, przegotowanej wodzie.
2. Następnego dnia posól wodę i gotuj groch do miękkości.
3. Ale przecież to ma być groch z kapustą, zajmij się więc przygotowaniem drugiego podstawowego składnika. Pokrój kapustę, zalej niewielką ilością gorącej wody, dodaj pół łyżeczki kminku i pół łyżeczki oleju.
4. Kapusta powinna się gotować około pół godziny.
5. I ostatni etap przygotowywania wigilijnej potrawy. Posiekaj cebulę, zarumień ją na oleju, a później dodaj mąkę i zasmaż ją. Zanim mąka stanie się rumiana rozprowadź ją zimnym wywarem z grochu.
6. Teraz wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki. Kapusta z grochem gotowa. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze