Pielmienie - przepis z syberyjskiego lasu



Pielmienie to danie rosyjskie, które bardzo przypadło Polakom do gustu. Malutkie pierożki mogą mieć różne nadzienia. Pielmienie syberyjskie robi się z polędwicy wołowej, ale na razie przedstawiam przepis na pielmienie z grzybami. Ummm… aż ślinka cieknie.
Przygotuj:
- 3 szklanki mąki
- 2 jajka
- 7–8 łyżek wody
A na farsz do pielmieni:
- 12 dag suszonych grzybów
- 2–3 cebule
- 1 łyżkę masła
- ziele angielskie
- 2 jajka
- sól
- pieprz

1. Pielmienie – przepisnie jest może najłatwiejszy, ale na pewno sobie poradzisz. Najpierw przygotuj farsz. Umyj grzyby w gorącej wodzie i ugotuj je. Wywaru możesz użyć do zrobienie zupy grzybowej. Wyjmij grzyby i drobno je pokrój.
2. Przysmaż grzyby na maśle razem z posiekaną cebulą, dodaj też sól, pieprz i ziele angielskie.
3. Kiedy farsz wystygnie, połącz go z dwoma ugotowanymi na twardo i posiekanymi jajkami.
4. Możesz teraz zrobić ciasto na pielmienie rosyjskie. Zagnieć je z podanych składników, a następnie cienko rozwałkuj.
5. Małą szklanką wycinaj z ciasta kółka, nakładaj farsz grzybowy i zaklejaj ciasto. Gotuj 5–10 minut w osolonej wodzie. Pielmienie z grzybamizrobione. Smacznego!

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze