Pyszne święta z grzybowymi sakiewkami!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuNawał obowiązków zawodowych i domowych sprawia, że coraz rzadziej samodzielnie przyrządzamy świąteczne przysmaki. Zamiast wspólnie lepić pierogi i uszka, decydujemy się na zakup produktów gotowych – podaje Foodpanda.pl, portal pozwalający na zamawianie jedzenia online. Tymczasem domowa kuchnia wcale nie musi być pracochłonna. Zapoznaj się z przepisem na sakiewki z grzybami, które z powodzeniem zastąpią wigilijne uszka czy pierogi.
Do przygotowania grzybowych sakiewek potrzebować będziesz:
- 500 g kapeluszy grzybów (np. mrożonych borowików lub świeżych pieczarek),
- 400 g mąki pszennej,
- 330 ml wody,
- skrobi ziemniaczanej,
- 30 ml oliwy z oliwek,
- 3 ząbków czosnku,
- 1 średniej cebuli,
- tymianku,
- soli i pieprzu do smaku.
Zacznij od przygotowania ciasta filo (lub kup gotowe). Połącz mąkę, wodę i szczyptę soli, a następnie rozrób ręcznie lub za pomocą robota. Dodaj oliwę i wyrabiaj kolejne 5 minut – dopóki ciasto z łatwością nie odejdzie od miski. Posyp stolnicę skrobią, wyłóż na nią ciasto i uformuj kulę. Następnie odrywaj niewielkie kawałki ciasta i rozkładaj jeden przy drugim na stolnicy, zachowując odległość ok. 2 cm. Pozostaw w chłodnym pomieszczeniu na 2 godziny.
W międzyczasie zajmij się farszem – pokrój grzyby w kostkę. Rozgrzej na patelni olej i wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż, dopóki się nie zarumieni i dodaj wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Następnie dodaj grzyby i duś je na wolnym ogniu do zmięknięcia, w razie potrzeby dolewając odrobinę wody. Całość dopraw tymiankiem, pieprzem i solą. Odstaw farsz do ostygnięcia.
Rozgnieć na płasko przygotowane wcześniej kawałki ciasta. Umieść na każdym po łyżce farszu, złącz rogi u góry i delikatnie skręć, tworząc prawdziwą sakiewkę. Następnie posmaruj ciasto białkiem jaja, rozłóż na posmarowanej tłuszczem blaszce i piecz w temperaturze 180°C, czekając, aż ciasto się zarumieni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze