Przepisy wegetariańskie dla początkujących. Proste i szybkie dania dla wegetarian
JOANNA KOBYLAŃSKA • dawno temu • 3 komentarzeJeśli planujesz w niedalekiej przyszłości wprowadzić małą rewolucję w swoim życiu i chcesz odrzucić mięso, zacznij od wegetarianizmu. Opierając swoją dietę na produktach roślinnych będziesz mogła również spożywać produkty mleczne, czego nie mogą robić weganie. Przepisy wegetariańskie wcale nie są skomplikowane, ale wymagają skupienia i konsekwencji w działaniu. Zamiast mięsa używaj zamienników, które dostarczą ci odpowiednich składników odżywczych.
Przepisy wegetariańskie to klucz do sukcesu w drodze do wyeliminowania mięsa z codziennego menu. W poniższych propozycjach dań wegetariańskich znajdziesz niewyszukane, ale bardzo smaczne i zdrowe przykłady potraw. Jeżeli interesuje cię dieta bezmięsna, koniecznie zapoznaj się z kilkoma propozycjami jedzenia dla początkujących wegetarian.
Przepisy wegetariańskie – kotlety z soczewicy
Sztandarowym daniem wegetariańskim są kotlety z soczewicy. Są bardzo smaczne i zapewniają pełną sytość, podobnie jak klasyczne mielone. Wystarczy naprawdę niewiele składników, aby wyczarować jarskie kotlety:
- 400 g zielonej soczewicy;
- ząbek czosnku;
- 100 g suszonych daktyli;
- 4 łyżki mąki pszennej;
- roślinny olej do smażenia.
Ugotuj soczewicę do miękkości w małej ilości wody. Następnie ją odcedź i zmiel w blenderze na gładką masę. Przeciśnij przez praskę czosnek, a pozbawione pestek daktyle drobno posiekaj i zmieszaj z mąką pszenną – całość wymieszaj z soczewicą. Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety, które należy smażyć na oleju do zarumienienia.
Przepisy wegetariańskie – warzywa stir-fry z tofu
Kolejnym niezbędnym składnikiem pojawiającym się w wegetariańskich przepisach jest tofu. W omawianym wariancie idealnie pasuje do chińskiego makaronu oraz klasycznych warzyw. Całość prezentuje się orientalnie i podobnie smakuje, co sprawia, że będziesz częściej przygotowywać takie danie. Potrzebujesz:
- 2 ząbków czosnku (pokrój w plasterki);
- 3 łyżek oleju;
- cebuli;
- 3 łyżek sosu sojowego;
- 2 łyżeczek pieprzu;
- 250 g brokułów;
- czerwonej papryki;
- 150 g wędzonego albo naturalnego tofu;
- garść orzechów nerkowca;
- 200 g chińskiego makaronu.
Podsmaż czosnek na oleju, po czym dodaj cebulę pokrojoną w słupki – całość powinna się zeszklić. Następnie dodaj sos sojowy, pieprz, podzielone brokuły oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dolej pół szklanki wody i gotuj do momentu, aż płyn wyparuje. Wtedy też wrzuć tofu (pokrój w grubszą kostkę) oraz lekko rozgniecione orzechy, po czym smaż około 3 minuty. Na samym końcu dodaj na patelnię ugotowany makaron i jeszcze przez kilka minut podsmaż.
Przepisy wegetariańskie – fasola po meksykańsku
Idealna propozycja dla osób lubiących nieoczywiste smaki. Jeżeli lubisz ostrą papryczkę chilli, koniecznie wypróbuj poniższych przepis wegetariański, który przeniesie cię w do odległego miejsca prawdziwej sjesty! Lista składników:
- 2 pieczone papryki;
- mała czerwona cebula;
- 4 łyżki oleju;
- 2 szklanki ugotowanej na miękko czerwonej fasoli;
- 1 szklanka ugotowanej na miękko czarnej fasoli;
- 2 kawałki gorzkiej czekolady;
- łyżeczka oregano;
- ½ łyżeczki chilli;
- 3 goździki;
- liść laurowy.
Cebulę razem z papryką pokrój w drobną kostkę. W garnku o grubszym dnie rozgrzej olej, do którego po kolei wkładaj cebulę (do zeszklenia), a następnie fasolę, paprykę, czekoladę oraz przyprawy. Składniki smaż około 10 minut, ale pamiętaj, żeby cały czas mieszać i rozgniatać fasolę. Tak przygotowane danie wegetariańskie możesz podać z chlebem.
Przepisy wegetariańskie – tofu z kiełkami
Ponownie tofu, ale w nieco innej, chrupiącej odsłonie. To danie jest banalnie proste w przygotowaniu, więc fantastycznie sprawdzi się, gdy dopiero stawiasz pierwsze kroki w wegetarianizmie. Lista zakupów:
- 200 g naturalnego tofu;
- 2 łyżki oleju;
- garść kiełków sojowych;
- 3 łyżki sosu sojowego;
- pęczek kolendry.
Na początku pokrój tofu w szerszą kostkę (mniej więcej na 1 cm), a następnie smaż na patelni, cały czas obracając tofu. Dzięki temu uzyskasz złociste kostki równomiernie usmażone. Następnie dodaj kiełki, sos sojowy i posiekaną kolendrę – całość podsmaż przez minutę. Prawda, że proste?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze