Kolorowe odmiany papryki
DAMIESA • dawno temuNieocenione są walory papryki, a bogactwo jej rodzajów daje nam wybór, która jej odmiana będzie dla nas tą ulubioną. Co sprawia, że zasługuje ona na wysokie oceny w sferze wpływu na zdrowie i urodę? Już odpowiadam: poprawia koloryt cery, wzmacnia odporność, pobudza krążenie, polepsza samopoczucie, wspomaga trawienie, a do tego należy do jednego z silnych afrodyzjaków i co ciekawe… podobno wpływa na potencję! Co więcej papryka jest bogatym źródłem błonnika, związków mineralnych i witamin z grupy B i C (której zawiera kilka razy więcej niż cytryna). Czy takie argumenty wystarczają, by przekonać Was do sięgania po nią częściej niż zwykle?
A teraz trochę o jej odmianach:
Papryka żółta – jest bogatym źródłem luteiny i charakteryzuje się dość słodkim smakiem, dlatego świetnie nadaje się do sałatek, czy kanapek, zaś w procesie jej duszenia i późniejszego dodania jej do potraw, możemy z nich wydobyć naprawdę wyjątkowy aromat.
Papryka zielona – jest wyjątkowo małokaloryczna (tylko 15 kcal w 100 g), więc polecana jest osobom będącym na diecie, a zawartość w niej witaminy E przyczynia się do młodego wyglądu skóry. Świetnie nadaje się np. do leczo.
Papryka chili – uprawiana jest w Peru i stamtąd się wywodzi. Ze względu na swój wyjątkowo ostry smak jest często używana jako przyprawa. Dzięki zawartości kapsaicyny na właściwosći antyrakotwórcze. Podobno odpowiada za wytwarzanie endorfin, czyli hormonów szczęścia, więc może warto się do niej przekonać? Jej najostrzejsza odmiana to Naga Jolokia.
Papryka fioletowa – dużo rzadziej spotykana, ale równie smaczna jak pozostałe. Świetnie spełnia swoją rolę w sałatkach ze względu na ciekawy kolor i dość specyficzny smak.
Papryka chili – uprawiana jest w Peru i stamtąd się wywodzi. Ze względu na swój wyjątkowo ostry smak jest często używana jako przyprawa. Dzięki zawartości kapsaicyny na właściwosći antyrakotwórcze. Podobno odpowiada za wytwarzanie endorfin, czyli hormonów szczęścia, więc może warto się do niej przekonać? Jej najostrzejsza odmiana to Naga Jolokia.
Papryka fioletowa – dużo rzadziej spotykana, ale równie smaczna jak pozostałe. Świetnie spełnia swoją rolę w sałatkach ze względu na ciekawy kolor i dość specyficzny smak.
Papryka fioletowa – dużo rzadziej spotykana, ale równie smaczna jak pozostałe. Świetnie spełnia swoją rolę w sałatkach ze względu na ciekawy kolor i dość specyficzny smak.
Papryka czerwona – najsłodsza odmiana, która w swoim składzie zawiera sporo cynku. Zawiera bogactwo beta-karotenu i pomaga w walce ze zmarszczkami.
Papryka pomarańczowa – ten rodzaj również jest dość słodkawy. Z profitów dla zdrowia można zaliczyć fakt, iż likwiduje ona wolne rodniki i poprawia wzrok.
Gdzie można wykorzystać paprykę? Okazuje się, że praktycznie w każdym rodzaju potraw, Może to być więc sałatka, zupa, dodatek do mięs, sosów, czy kanapek. Duże pole do popisu dają także możliwości jej przyrządzenia. Możemy ją lekko poddusić, usmażyć, upiec, czy spożywac na surowo. Każdorazowo smakuje tak samo dobrze.
Słowem papryka to istna bomba witaminowa dla naszego organizmu, dlatego warto się do niej przekonać. Jeśli posiadacie jakieś sprawdzone przepisy z papryką w roli głównej to zaparaszam do dyskusji.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze