Naleśnik Lumpia z Filipin
ISABELLE • dawno temu

Masz ochotę na przekąskę, ale znudziły ci się już wszystkie oklepane klasyki jak koreczki czy sałatki? Wydaje ci się, że w lodówce masz takie składniki, które żadną miarą do siebie nie pasują? Nie martw się, na pewno da się coś wymyślić! A może chcesz spróbować czegoś innego, bardziej egzotycznego? Nie mam na myśli sałatki z bambusa ani chińskiej potrawki z mięsa i ryżu. Mówię o całkiem zwyczajnym naleśniku, ale w całkiem niecodziennej formie. Naleśnik Lumpia rodem z Filipin.
Ciekawy naleśnik z bogatym wnętrzem!
Naleśnik Lumpia to smaczna przekąska, której nazwa wywodzi się z ojczystego kraju – Filipin. Jest niezwykle popularny także w Stanach Zjednoczonych, gdzie mieszkają duże społeczności Filipińczyków (w Los Angeles czy San Francisco). Naleśniki można tam dostać zarówno w ulicznych budkach z Fast foodami, jak i w tematycznych restauracjach prowadzonych przez imigrantów z Filipin. Ciekawostką jest, że istnieje nawet film pt. "Lumpia", wyreżyserowany przez amerykańskiego reżysera pochodzącego z Filipin. Mówi on o społeczności nastolatków żyjących w Kalifornii, którzy walczą ze sobą poprzez sztuki walki, a jako broni używają właśnie naleśników Lumpia.

Naleśniki te są niemal kulinarną tradycją narodową Filipin. Mogą być serwowane jako przekąska albo lekki posiłek. Głównym składnikiem jest ryż, zaś otoczką prawdziwy, znany nam naleśnik. Cała tajemnica tkwi w środku – tak naprawdę możesz włożyć tam to, na co masz akurat ochotę. Są małe, smażone na głębokim tłuszczu. Na Filipinach Lumpia często spożywane są w czasie późnego popołudnia oraz podczas kolacji o wdzięcznej nazwie merienda.
Naleśnik Lumpia – przepis
Ta słynna przekąska z Filipin łączy w sobie cechy wielu innych kuchni. Wypełnienie Lumpii przypomina nieco chińskie sajgonki, natomiast ciasto z zewnątrz jest podobne do oryginalnych francuskich naleśników. Podawana jest zawsze na ciepło, ale nigdy nie smażona. Wszystkie elementy, które mogą być zróżnicowane w zależności od tego, co masz w lodówce, muszą być przyrządzane przed zawinięciem w ciasto. A oto prosty i ciekawy przepis:
Składniki:

- 3 łyżki kukurydzy,
- winogrono bez pestek,
- olej,
- 2 ząbki zmielonego czosnku,
- 2 szalotki, mielone,
- wieprzowina, kurczak lub krewetki – albo ich kombinacja, zmielone,
- ½ szklanki startej marchwi,
- ½ szklanki posiekanej kapusty,
- ½ szklanki pokrojonych świeżych lub z puszki kiełków bambusa,
- 2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 2 łyżki wytrawnego wina,
- 8 naleśników,
- 8 zielony liści sałaty.
Sposób przygotowania:
Nalej oleju do głębokiego rondla i rozgrzej. Dodaj później czosnek i szalotki, mieszając od czasu do czasu, gotuj, aż wydadzą aromat i się zeszklą, czyli od 15 do 30 sekund. Dodaj wybrane mięso i gotuj, rozbijając grudki, od czasu do czasu mieszając, aż mięso nieco zbrązowieje (około 3 minut). Dodaj teraz warzywa i gotuj do momentu, aż zmiękną, czyli ok. 5 minut. Dodaj sól, pieprz i wino i zdejmij z ognia. Połóż teraz naleśniki Lumpia na płaskiej powierzchni i na każdym połóż liść sałaty. Włóż dwie łyżki ugotowanej mieszanki i złóż boki, po czym zroluj. Skrop jeszcze lekko oliwą z oliwek i od razu podawaj.

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze