Morskie cuda na talerzu
DAMIESA • dawno temuChoć nie każdy je lubi , popularne owoce morza posiadają wysoki procent składników odżywczych. Są źródłem białka, zawierają witaminy z grupy B, a także posiadają w swoim składzie żelazo, magnez, jod, selen, cynk i fluor.Krewetki – dobrze komponują się z owocami cytrusowymi, ryżem, grzybami i makaronem. Ich mięso zawiera ponad 19% białka i tylko 2 % tłuszczu. Wyróżnia się ich 5 gatunków uzależnionych od ich ubarwienia.
Małże – świetnie smakują podawane z winem i warzywami takimi jak marchewka i pietruszka. Można je dusić i smażyć, trzeba jednak pamiętać o starannym umyciu ich z wodorostów.
Kawior – symbol wykwintnego posiłku. Jego najszlachetniejszy gatunek, to ten w kolorze czarnym, najrzadszy z nich to kawior złoty „golden”.
Ośmiornica – należy ją gotować około godzinę, a przed usmażeniem warto moczyć ją w winie, by nabrała wyrazistego aromatu. Zwykle podaje się ją na zimno z plasterkami cytryny i przyprawami np. oregano.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze