Naleśniki po meksykańsku
KAROLINA • dawno temuObserwując światowe tendencje, jakie zachodzą w obrębie kulinariów zaobserwować można, że niektóre produkty stosowane są w kuchniach nawet najodleglejszych zakątków. Nie oznacza to jednak, że w ten sam sposób przyrządza się ziemniaki w kuchni francuskiej, jak i azjatyckiej. Istnieją bowiem takie produkty, które bardzo mocno zakorzenione są w różnych tradycjach kulinarnych, a sposób ich serwowania stanowi wynik wieloletniej praktyki. Sięganie do przepisów kulinarnych pochodzących z odległych zakątków świata pozwala nam zatem na odświeżenie dobrze znanych i lubianych potraw, nadanie im nowego charakteru i wyzbycie się banału oraz nudy. Nie posiadając dużego doświadczenia w kuchni, dobrze jest sięgać po receptury na dania proste, które w nieco inny sposób przygotowujemy na co dzień i jesteśmy pewne, że zdołamy sobie z nimi poradzić. Jedną z potraw bardzo popularnych w różnych kulturach są placuszki. W większości regionów ich odmianę określa się mianem naleśników. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj interesujący przepis na naleśniki po meksykańsku.
Kuchnia meksykańska
Zanim dowiemy się, jak wygląda przepis na naleśniki po meksykańsku,dobrze jest choć trochę poznać tajemnice kuchni meksykańskiej. Nawet ten, kto nie interesuje się historią kuchni mniej więcej potrafi wskazać cechy charakterystyczne dla meksykańskich potraw. Nie ulega bowiem najmniejszej wątpliwości, że do produktów znamiennych dla omawianej tradycji kulinarnej zaliczyć można kukurydzę, różne odmiany roślin strączkowych, a także paprykę, zarówno słodką, jak i bardzo ostrą odmianę chilli. Meksykańska kuchnia jest także bardzo kolorowa i aromatyczna. Obok czerwieni pojawiają się tak pobudzające do jedzenia kolory jak chociażby żółty czy zielony. Najbardziej popularnymi przyprawami natomiast są oregano, kolendra i cynamon. Meksyk oferuje nam także bardziej odważne dania, jak chociażby smażone koniki polne. Zanim jednak zdecydujemy się na ich skosztowanie, dobrze jest zacząć swoją przygodę od bardziej klasycznych i bliskich naszym upodobaniom kulinarnym potraw. Proste połączenie najlepszych meksykańskich smaków znaleźć możemy w naleśnikach meksykańskich. Nie trać czasu i poznaj ich wyjątkowy smak, korzystając z poniższego przepisu.
Przepis na naleśniki po meksykańsku
Do przygotowania naleśników po meksykańsku będziesz potrzebowała:
- 2 szklanek mąki,
- 1½ szklanki mleka,
- szczypty soli,
- 2 jajek,
- puszki czerwonej fasoli,
- puszki kukurydzy konserwowej,
- 1 zielonej papryki,
- puszki pomidorów,
- papryki ostrej,
- 2 ząbków czosnku.
Sposób przygotowania:
Przesianą mąkę łączymy z solą i jajkami w ten sposób, aby otrzymać jednolitą konsystencję. Następnie smażymy cienkie naleśniki na posmarowanej tłuszczem patelni. Jeżeli ciasto jest za rzadkie, dodajemy odrobinę mąki. W tym czasie na oleju podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy do niego pomidory, fasolę, paprykę i kukurydzę. Całość dusimy do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Na koniec przyprawiamy farsz papryką ostrą, pieprzem i solą. Wystarczy wyłożyć przygotowany farsz na naleśniki, zawinąć je i delikatnie zapiec w piekarniku.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze