Sałatka z brokułami
KAROLINA • dawno temuI chociaż zima trwa już od jakiegoś czasu, to trudno powiedzieć, żeby w jakiś dotkliwy sposób nam doskwierała. Mimo tego, że w bieżącym roku nie mamy do czynienia z rekordowymi opadami śniegu ani najniższą zanotowaną temperaturą, to jednak wiele w naszej kuchni mówi nam, że jednak mamy obecnie do czynienia z zimą. W naturalny sposób na talerzach w miejscu świeżych i kolorowych witamin oraz owoców pojawiły się niezastąpione w tym okresie kiszona kapusta i kiszone ogórki bądź też ogórki konserwowe. Powoduje to, że coraz częściej sięgamy pamięcią do czasów, w których kanapki zdobione były świeżymi i aromatycznymi pomidorami, a częstym deserem były czerwone truskawki ze śmietaną. Nasze marzenia mogą się ziścić, kiedy sięgniemy po tak niedoceniane mrożonki. To właśnie one mogą być dla nas niezastąpionym źródłem wielu witamin i minerałów, których próżno szukać w szklarniowych warzywach. Ciekawym pomysłem na ożywienie naszego stołu jest przyrządzenie sałatki z brokułami. Poznaj niezawodny sposób na przygotowanie tego niezwykłego warzywa.
Dania z brokułami
O tym, że warzywa powinny odgrywać główną rolę w naszej diecie, wiemy już od dawna. Trudno bowiem ignorować wiele przeprowadzanych akcji edukacyjnych związanych ze zdrowym żywieniem. Co zatem można zrobić, aby jedzenie warzyw nie było nudne? Wystarczy wybierać takie gatunki, które z łatwością można dodawać do wielu potraw. Jednym z nich są brokuły. Istnieje wiele ciekawych propozycji na dania z brokułami. Niezwykle istotny z uwagi na obecną porę roku jest fakt, że omawiane warzywo świetnie przechowuje się w zamrożonej formie i jest dostępne niemalże w każdym sklepie spożywczym. Obok tego mamy do czynienia z dużą różnorodnością możliwych do przygotowania potraw z brokułami. Z jednej strony pojawia się pyszna zupa brokułowa, z drugiej aromatyczna i niezwykle sycąca zapiekanka makaronowa. Obok tego brokuł jest niezawodnym towarzyszem wielu mięs, a jego niezwykle żywy kolor idealnie komponuje się razem z innymi warzywami w różnego rodzaju sałatkach. Istnieje wiele przepisów na brokuły i tylko od nas zależy, jaką formę jedzenia tego warzywa wybierzemy. Wśród wielu osób ogromnym powodzeniem cieszy się sałatka z brokułami i serem fetą. Nie trać zatem okazji i już teraz poznaj przepis na sałatkę z brokułami.
Przepis na sałatkę z brokułami
Do przygotowania sałatki z brokułami będziesz potrzebowała:
- 0,5 kg mrożonych brokułów,
- 1 opakowania sera feta,
- 1 małego jogurtu naturalnego,
- 2 ząbków czosnku,
- soli,
- pieprzu,
- suszonego oregano.
Brokuły należy ugotować na parze, jednakże ważne jest, aby nie były one zbyt miękkie, co zapobiegnie ich rozpadnięciu się w sałatce. Po osuszeniu brokułów należy włożyć je do przezroczystej salaterki.
Ser feta powinien zostać pokrojony na niewielkie kwadraciki i położony na brokuły. Następnie czosnek należy obrać i wycisnąć go do jogurtu, a potem całość posolić i popieprzyć.
Jogurtem polewamy brokuły i fetę, a potem posypujemy całość suszonym oregano.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze