3 pomysły na pyszne crostini
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuCo kryje się pod tajemniczą nazwą crostini? Otóż są to niewielkie kanapeczki pochodzące z Włoch. Przyrządzane są z białego pieczywa pszennego oraz oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Przekonaj się, z czym najlepiej podać pyszne crostini.

Ten artykuł ma 3 strony:

Crostini z pesto
Crostini to idealna propozycja na rodzinne śniadanie. Możesz je także podać gościom. Jak zrobić crostini z pesto?
Składniki:
- 1 bagietka lub ciabatta,
- 2 pęczki świeżej bazylii,
- odrobina oleju rzepakowego (np. Quicker),
- oliwa z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- pół szklanki startego parmezanu,
- 3 łyżki orzeszków piniowych,
- sól i pieprz.
Pokrój pieczywo na kromki średniej grubości, delikatnie skrop olejem i przypiecz na złoto w piekarniku. Teraz zabierz się za pesto. Posiekaj czosnek oraz orzeszki, a następnie porwij umyte liście bazylii. Całość umieść w moździerzu i dokładnie utrzyj. W międzyczasie dodaj oliwę i parmezan. Dopraw solą i pieprzem. Rozsmaruj pesto na powierzchni crostini. Świeże liście bazylii stanowią idealną dekorację kanapeczek.

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:
Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze