Przepis na panna cotta
DAMIESA • dawno temuDeser ten pochodzi z północnych Włoch, ale jest serwowany w wielu europejskich stolicach. Puszysty śmietankowy krem o konsystencji galaretki w postaci małej babeczki to jeden ze smaczniejszych słodkich rarytasów tamtejszej kuchni. Jak przyrządzić pyszną panna cotta? Oto recepta.
Przygotuj:
- żelatynę w proszku
- 250 ml mleka
- cukier
- 250 ml śmietanki
- 1 laskę wanilii
- 2 łyżki czerwonego wina
- mus owocowy
- skórkę pomarańczy
- aluminiowe foremki
- Sproszkowaną żelatynę należy zalać zimną wodą i odstawić na 5 minut.
- W tym czasie w garku podgrzewamy śmietankę, mleko i cukier, a następnie dokładnie mieszamy
- Do całości dodajemy przepołowioną laskę wanilli, aby nadać miksturze odpowiedni aromat.
- Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy odrobinę czerwonego wina (tym sposobem nasz deser będzie miał unikalny smak)
- Na koniec wlewamy żelatynę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści.
- Miksturę wlewany do aluminiowych foremek lub opłukanych zimną wodą szklanych miseczek i odstawiamy do lodówki aż masa stężeje.
Gotowy krem należy odciąć nożem od krawędzi foremek i przełożyć na talerzyk odwracając do góry dnem. Całość dekorujemy musem owocowym i skórką pomarańczy i deser gotowy!
Ważna wskazówka: jeśli masa przywarła do foremki, szybko wysuniesz ją z naczynia zanurzając ja na chwilę w gorącej wodzie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze