Składniki:
Dla 4 osób:
- 1/2 l śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru,
- 10 g żelatyny,
- około 100g malin i jagód,
- 1/3 szklanki czerwonego półsłodkiego wina(np. Varna),
- listki melisy, ale niekoniecznie.
Jak przyrządzić?
Dwie łyżki cukru rozpuści8ć w śmietance i mocno podgrzać, ale NIE GOTOWAĆ! Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać tak długo, aż sie rozpuści.Śmietankę rozlać do miseczek. Poczekać jak ostygnie i wstawić do lodówki na 2-3 godzinki.Na pół godziny przed podaniem przebrać maliny i jagody, zalać je winem i przesypać cukrem, najlepiej pudrem.Każdą porcję polać sosem i udekorować listkami mięty.
Jak podawać?
Deser można podawać w miseczkach, lub na talerzyku. W tym celu nalezy miseczki zanurzać pojedynczo w garnku z gorącą wodą(tak, by woda oczywiscie nie zalała kremu) i wyjmować na talerzyk. SMACZNEGO!!
Uwagi:
Świetnie smakuje tez z polewą czekoladową lub posypany wiórkami czekoladowymi :)Deserek pyycha, jest bardzo sycący ze względu na śmietankę.Pochodzi z Włoch, a ja przepis znalazłam w pewnym piśmie i postanowiłam zrobić. Ze względu na wrażenia smakowe chciałam sie z Wami nim podzielić :)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | 602 kcal |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Soleil |