Składniki:
Ciasto:
- 50d ag mąki,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 15 dag miodu,
- 0,5 kostki margaryny,
- 2 jaja,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Krem:
- 0,5 l śmietanki kremówki (36%),
- 3 łyż. żelatyny.
Polewa:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego.
Do dekoracji:
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich.
Jak przyrządzić?
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Dwa identyczne prostokąty formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w temp. 200 C. Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godz. Śmietanę ubić na puszystą masę. Nastepnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko (tw. toffi). Posypać posiekanymi orzechami.
Potrzebne przybory:
2 ręce, piekarnik, blacha.
Uwagi:
Zamiast ciasta z przpisu można upiec biszkopt kakaowy... też dobre i łatwiejsze.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 160 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | oj, dużo! |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Ela Przedwojska |