Ciasto toffi - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Ciasto:
- 50d ag mąki,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 15 dag miodu,
- 0,5 kostki margaryny,
- 2 jaja,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Krem:
- 0,5 l śmietanki kremówki (36%),
- 3 łyż. żelatyny.

Polewa:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego.

Do dekoracji:
- 10 dag posiekanych orzechów włoskich.

Jak przyrządzić?

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 równe części. Dwa identyczne prostokąty formy posmarować margaryną i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przenieść do form i piec około 15 minut w temp. 200 C. Mleko w puszce wstawić do garnka z wodą i gotować przez 3 godz. Śmietanę ubić na puszystą masę. Nastepnie dodać do niej wcześniej rozpuszczoną żelatynę. Kremem przełożyć dwa upieczone i ostudzone placki. Na wierzchu ciasta rozsmarować mleko (tw. toffi). Posypać posiekanymi orzechami.

Potrzebne przybory:

2 ręce, piekarnik, blacha.

Uwagi:

Zamiast ciasta z przpisu można upiec biszkopt kakaowy... też dobre i łatwiejsze.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania160 min.
Trudnośćśredni
Kalorycznośćoj, dużo!
Przybliżony koszt10 zł
AutorEla Przedwojska

Ciasto toffi: Podobne przepisy

Ciasto toffi: wypróbuj również

Powiązane Tematy