Pieczenie ciasta - jak to zrobić lepiej?



Pieczenie ciasta wcale nie jest proste. Często mamy sobie wiele do zarzucenia. Kiedy babcia tłumaczyła nam, jak to zrobić, miałyśmy ważniejsze sprawy, a teraz tamte wiadomości tak bardzo by się przydały. Spróbujmy wszystko sobie przypomnieć.
1. Chcesz upiec tylko pół blachy ciasta, ale masz jedynie dużą formę? Wystarczy, że ułożysz na środku pasek z folii aluminiowej.
2. Jak rozwałkować ciasto? Proces będzie znacznie łatwiejszy, jeśli położysz na nim natłuszczony pergamin.
3. Ile razy zdarza ci się, że ciasto nie chce wyjść z formy. By ten problem się nie pojawiał, postaw na chwilę gorącą formę na wilgotnej ścierce.
4. Pyszne ciasto powinno również apetycznie wyglądać. W tym celu do posypania formy użyj kakao zamiast mąki.
5. Lubisz ciasto z alkoholem? W takim razie dolej rumu zamiast proszku do pieczenia. Wystarczy 3–4 łyżki.

Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze