Muffinki z bananem i czekoladą
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuZbliżają się święta, a wraz z nimi okres zakupów, gotowania, spotkań z przyjaciółmi i rodziną. W natłoku obowiązków i zadań nie powinnaś jednak zapominać także o odpoczynku i relaksie. A nic nie zrelaksuje cię i nie ukoi zszarganych nerwów tak skutecznie, jak mała słodkość z bananem i kawałkami czekolady. Pyszne muffinki nie tylko dodadzą ci energii potrzebnej do przygotowania się do świąt, ale także uprzyjemnią wieczorne spotkanie z rodziną.
Składniki muffinków
W tej wersji muffinków znajdziesz tak doskonałe składniki, jak smakowite banany, słodka czekolada czy olej kokosowy. Ten ostatni wspomaga procesy trawienne, leczy wrzody oraz poprawia odporność organizmu. Jak dowodzą naukowcy, czekolada nie tylko prowadzi do wzmożonej produkcji endorfin, ale także łagodzi ból – pomoże ci więc w przypadku i bólu głowy, i bólu menstruacyjnego. Jeżeli chodzi o banany, dostarczają one organizmowi błonnika, beta-karotenu, witamin C, A, E i witamin z grupy B, potasu, miedzi, cynku oraz manganu. Owoc ten skutecznie obniża cholesterol, zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia nastrój. Jak więc widać, w szalonym okresie przedświątecznym muffinki bananowo-czekoladowe okażą się receptą na zdrowie i dobre samopoczucie.
Przygotowanie muffinków
Do przyrządzenia słodkiej przekąski będziesz potrzebować:
- 1 i ½ szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 1 szklanki maki uniwersalnej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki ziela angielskiego,
- ½ szklanki stopionego oleju kokosowego,
- 2/3 szklanki cukru brązowego,
- 2 roztrzepanych jaj,
- 1 łyżki ekstraktu waniliowego,
- 1 szklanki mleka kokosowego,
- 4 dojrzałych bananów (w postaci purée),
- ½ szklanki kawałków czekolady.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W średniej misce zmieszaj dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i ziele angielskie. W dużej misce zmieszaj olej kokosowy, brązowy cukier, jaja, wanilię i banany. Delikatnie połącz mieszankę mączną z zawartością dużej miski. Wrzuć kawałki czekolady. Wypełnij masą przygotowane uprzednio papilotki. Piecz na wyłożonej blasze na złocisty brąz. Po 25 minutach powinnaś wyjąć z muffinka czysty tester.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze