Zupa pomidorowa z koncentratu
DAMIESA • dawno temu • 2 komentarzeTradycyjna zupa pomidorowa z ryżem zapewne gości na wielu polskich stołach dość często. Zazwyczaj przygotowujemy ją na bazie rosołu lub bulionu z warzyw. A jakie składniki możemy w nią wkomponować, aby zachwycała smakiem? Oto kilka praktycznych pomysłów na to, jak w prosty sposób zmienić oblicze zwyczajnej „pomidorówki”.
Zupa pomidorowa z krewetkami
Aby przygotować pomidorową z owocami morza trzeba mieć wiele odwagi. Z pozoru takie zestawienie w ogóle nie ma racji bytu, jednak warto poeksperymentować, by przekonać się, że ta małe skorupiaki potrafią nadać tej zupie zupełnie innego wymiaru. Na początek warto lekko poddusić na patelni cebulkę i czosnek, następnie lekko podsmażyć krewetki i wszystkie składniki dodać do bulionu. Potem wystarczy tylko dodać koncentrat pomidorowy, całość doprawić solą oraz pieprzem i pyszna zupa gotowa!
Zupa pomidorowa w bukietem warzyw
Zazwyczaj przed przygotowaniem tradycyjnej pomidorówki odcedzamy warzywa z bulionu i pozostawiamy zupę w „czystej postaci”. A co jakby zamiast makaronu czy ryżu dodać do niej właśnie gotowane warzywa? Taka zupa z pomidorów mogłaby sporo zyskać na swej wartości odżywczej i w prosty sposób zmienić się w istną witaminową bombę! Jeśli nie w głowie nam obieranie włoszczyzny i innych składników, a potem krojenie ich z małe cząstki świetnym rozwiązaniem będzie zakup mrożonek. Wystarczy je ugotować z dodatkiem kostki rosołowej, a następnie zagęszczenie koncentratem pomidorowym. Do tak przyrządzonej zupy można dodać śmietaną, a chcąc wydobyć z takiej kompozycji smaku niego wyrazistego aromatu na koniec można pokusić się o doprawienie jej oregano.
Zupa pomidorowa doprawiona serem
Oczywiście takie danie znacznie zwiększa swoją kaloryczność, a także podnosi poziom cholesterolu, jednak od czasu do czasu warto sobie pozwolić na takie dietetyczne szaleństwo. Aby przyrządzić zupę pomidorową potrzebujemy wszystkich składników, jakie zazwyczaj używamy do jej przygotowania, czyli przygotowujemy wywar warzywny na bulionie z dodatkiem liści laurowych oraz soli i pieprzu, a następnie go odcedzamy. Do tak przygotowanej zupy dodajemy zmiksowane pomidory oraz czerwoną paprykę i czosnek. Całość zagęszczamy koncentratem pomidorowym i gotujemy, aż do powstania gęstej masy a la krem. Tak przyrządzoną zupę podajemy z grzankami oraz startym serem parmezan, który pod wpływem wysokiej temperatury ładnie się roztopi i nada daniu niebywały smak.
Zupa pomidorowa z grzybami
Zupa ta świetnie będzie także smakować, jeśli nadamy jej nieco innym niż zazwyczaj posmak. Świetnie się do tego nadadzą pieczarki, które usmażone na maśle wraz z cebulką oraz czosnkiem. Wszystkie składniki trzymamy na patelni do momentu aż ładnie się zarumienią. Dopiero przekładamy je wraz z olejem do garnka, dodajemy koncentraty pomidorowy, a następnie całość zagęszczamy koncentratem pomidorowym. Tak przygotowana pomidorówka będzie świetnie prezentowała się podana z listkami bazylii i pieczywem czosnkowym.
Jakie inne ciekawe pomysły na zupę pomidorową w nieco innym stylu wy byście zaproponowali? Czekamy na wasze kulinarne przepisy!
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze