Zupa z lanym ciastem, czyli pomidorowa z kluseczkami
OLIWKA . • dawno temuTo naprawdę szybka zupa pomidorowa, zupa pomidorowa z lanym ciastem. Nie oprze się jej nikt. Nikt nie poda też tak błyskawicznego przepisu na pyszny obiad. Jeśli uwielbiasz gorące, aromatyczne zupy, a jednocześnie nie masz zupełnie czasu i ochoty stać godzinami w kuchni, to bardzo dobrze trafiłaś.
Przygotuj:
- cebulę
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 kostki bulionu warzywnego
- 2–3 gałązki bazylii
- sól
- pieprz
A na lane ciasto:
- jajko
- 2 łyżki mąki
- sól
Krok 1
Posiekaj cebulę i zarumień ją na roztopionym maśle.
Krok 2
Oprósz cebulę mąką i podsmażaj, aż uzyska złoty kolor.
Krok 3
Wlej do niej 4 szklanki ziemnej wody. Rób to stopniowo i ciągle mieszaj, by nie powstały grudki.
Krok 4
Dopysznej zupy dodaj kostki bulionowe oraz koncentrat pomidorowy, dopraw danie pieprzem i solą. Gotuj na wolnym ogniu aż zgęstnieje.
Krok 5
Pora na lane ciasto. Wbij jajko do kubka, dodaj do niego mąkę i szczyptę soli. Wyrób gładkie ciasto.
Krok 6
Lane ciasto wlewaj do wrzącej zupy cienkim strumieniem tak, by powstały kluseczki.
Krok 7
Aromatyczna zupa z lanym ciastem, zupa pomidorowa z kluseczkami jest już gotowa. Wlej ją do talerza i ozdób pociętymi w paski listkami bazylii.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze