Nie tylko na „Ż” – piwo Ciechan dla koneserów i ...kobiet
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuHistoria browaru Ciechan sięga XVI wieku, choć jego szersze działanie rozpoczęło się w roku 1864. Pierwsze nagrody, piwo Ciechan zdobywało już w 1902 roku (w Londynie). W czasie prywatyzacji, browar sprzedany został austriackiej spółce, która browar zamknęła, ale w 2002 roku udało się go wykupić i produkcja piwa mogła ruszyć. No dobrze, a co browar Ciechan ma nam do zaoferowania?
Do wyboru mamy 6 rodzajów piwa:
- Ciechan Wyborne – piwo niepasteryzowane o delikatnym, niepowtarzalnym aromacie.
- Ciechan Mocne – piwo niepasteryzowane, tradycyjnie warzone (metoda dekokcyjna). Moc piwa – 7,8%
- Ciechan Pszeniczne— piwo nie filtrowane, mocno się pieni. Jak w przypadku piw pszenicznych, ma spory osad drożdżowy.
- Ciechan Porter – piwo o 90 dniowym okresie leżakowania i zasypie z czterech słodów
- Ciechan Stout- piwo z czterech słodów, filtrowane, wyjątkowe w smaku
- Ciechan Miodowe – zdecydowanie najbardziej cenione piwo browaru. Charakterystyczny miodowy aromat jest tak silny i naturalny, że wąchając piwo ma się wrażenie jakby się nos włożyło do garnka z miodem. Tego piwa nie da się porównać z żadnym innym. (nawet z piwami miodowymi produkowanymi w innych browarach- a kilka jeszcze mamy). Ze względu na to, iż piwo jest słodkawe, smakuje głównie kobietom (które powinny zapomnieć o chemicznych piwach typu Karmi i przerzucić się na Miodowego Ciechana). Browar Ciechan, do produkcji tego piwa używa prawdziwego miodu – nie sztucznych zasypek – zużywając miesięcznie trzy tony pszczelego daru.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze