GotowaniePrzepisyPrzepis na grzane piwo

Przepis na grzane piwo

Przepis na grzane piwo
Oliwka .
27.01.2011 12:09, aktualizacja: 27.01.2011 13:09

Grzane piwo na przeziębienie na pewno nie zaszkodzi. Ten pyszny, rozgrzewający trunek możesz szybko przygotować w domu. Smakuje znakomicie po tygodniu ciężkiej pracy. By uzyskać oryginalny smak potrzebujesz kilku ważnych składników, więc najpierw wybierz się do sklepu.

Przygotuj:

  • puszkę piwa
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczyptę imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 3 goździki
  • łyżkę miodu
  1. Bardzo powoli podgrzewaj pyszne piwo.
  1. To będzie grzane piwo z jajkiem. Oddziel żółtko od białka. Białko nie będzie potrzebne.
  1. Do żółtka dodaj cukier i ubijaj je intensywnie przez kilka minut.
  1. Grzaniec z piwa jest już prawie gotowy. Do żółtka dodaj 2-3 łyżki alkoholu i powoli wymieszaj. Dzięki temu zabiegowi unikniesz ścięcia się żółtka.
  1. Wlej mieszankę jajeczną do trunku i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj piwo jeszcze 5 minut.
  1. To już właściwie wszystko. Możesz już pić alkohol na ciepło, choć proponuję dodać najpierw miód do smaku.
  1. Jeśli mimo twoich usiłowań żółtko się zetnie, przecedź grzańca piwnego przez sitko.
Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także