Grzane piwo
KAROLINA • dawno temuDługie wyczekiwanie na białą zimę w końcu zakończyły się sukcesem. I choć święta już dawno za nami, to nie pozostaje nam nic innego jak przypomnieć sobie domowe sposoby na jej przetrwanie. Nie chodzi tu bynajmniej tylko i wyłącznie o korzystanie z wcześniej przygotowanych zapasów w postaci ogórków konserwowych, kapusty kiszonej czy marynowanych grzybków. Obok tych niezwykłych produktów z łatwością możemy przygotować wiele potraw znanych z tego, że przygotowujemy je właśnie zimą. I tak jak latem najlepiej smakują nam zupy owocowe, chłodnik bądź pierogi z jagodami, tak w chłodne dni doskonale sprawdzają się żeberka z kapustą, zupa grochowa oraz bigos. Okazuje się bowiem, że potrawy te świetnie zaspokajają nasze wysokie zapotrzebowanie energetyczne, a przy tym dostarczają wielu witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania. Większość z nich powoduje również to, że po chwili jesteśmy rozgrzani i potrafimy sprostać mrozom panującym za oknem. Jeżeli szukasz jakiegoś pomysłu na rozgrzanie, przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego, jak przygotować pyszne grzane piwo na kilka sposobów.
Sposoby na rozgrzanie
Jak już wspomniano, nieco intuicyjnie zimą sięgamy po kulinarne sposoby na rozgrzanie. Wskazać można kilka sposobów na osiągnięcie tego celu. Po pierwsze mamy do czynienia z jedzeniem i piciem ciepłych posiłków lub napojów. I tak po spożyciu talerza rosołu na pewno nie będziemy odczuwać już zimna. Poza tym rozgrzewające właściwości posiada także szereg produktów, a zwłaszcza oddziałujących również na nasz zmysł smaku przypraw. Zaliczyć do nich trzeba przede wszystkim imbir, cynamon, goździki albo chilli. Idealnym połączeniem ciepłej temperatury spożywania i rozgrzewających dodatków jest grzane piwo. Większość z nas sięga po nie, przypominając sobie, że grzane piwo na przeziębienie potrafi być równie skuteczne jak ciepła herbata z cytryną wypita w łóżku pod kołdrą. Wystarczy tylko dowiedzieć się, jak zrobić grzane piwo. Poniżej zamieszczamy kilka sposobów na przygotowanie piwa na ciepło.
Przepis na grzane piwo
W klasycznym wydaniu piwo grzane przyrządzamy zazwyczaj z dodatkiem miodu i cytryny. Równie smaczne będzie, jeżeli zamiast lub obok cytryny dodamy szczyptę imbiru, kilka goździków i cynamonu. Pamiętajmy tylko, aby podgrzewając napój, nie doprowadzić do jego zagotowania się, a aromatyczny cynamon dodawać na samym końcu tuż przed podaniem.
Bardzo smaczne będzie także grzane piwo o smaku cytrusowym. Kiedy będziemy je podgrzewać, trzeba dodać do niego skórkę z limonki, pomarańczy i cytryny, a całość osłodzić miodem.
Ciekawym pomysłem na grzańca jest dodatnie do niego kandyzowanych owoców. Możesz sięgnąć zarówno po te egzotyczne, jak i typowo polskie. Całość świetnie będzie się komponować z syropami klonowym albo o smaku pieczonej szarlotki.
Co więcej, smak grzańca można urozmaicać, wykorzystując mrożone owoce. Trzeba jednak pamiętać, że zanim dodamy do piwa maliny bądź truskawki, trzeba je wcześniej rozmrozić i w razie konieczności dodać jeszcze owocowy sok.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze