Galaretki Wodzisław
REDAKCJA JEJŚWIAT.PL • dawno temuGalaretka Niebieska – Wodzisław
Jeżeli lubisz marzyć o niebieskich migdałach (kto z nas czasem nie lubi…), z pewnością przypadnie Ci do gustu deser w tym kolorze. Galaretka Niebieska ma niezwykłą barwę, która pozwala stworzyć zaskakujące kompozycje: smakowe i wizualne.
Galaretka Niebieska Wodzisław zadowoli każdego łasucha. W jej smaku odnajdzie soczyste owoce lata, a w kolorze lazur śródziemnomorskiego nieba. Galaretkę można przygotować jako samodzielny deser, ale doskonale komponuje się również ze świeżymi i mrożonymi owocami, kremami i bitą śmietaną. Jeżeli nie jesteśmy tradycjonalistami, którzy uznają tylko czerwoną galaretkę na domowym serniku, użyjmy jej do dekoracji ciasta i tortu.
Wartość odżywcza po przyrządzeniu: 100 g – 213 kJ/50 kcal
Opakowanie: 75 g (z propozycją podania i przepisem na ciasto „Lazurowe zapomnienie”)
Cena: ok. 1,50 zł
Przepis na „Lazurowe zapomnienie”
Składniki: 4 jaja, ¾ szklanki cukru, 15 dag mąki, ½ opakowania cukru waniliowego Wodzisław 30 g, ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wodzisław, Galaretka Niebieska Wodzisław.
Sposób przyrządzania: Białka ubić na sztywno, dodając na początku ubijania szczyptę soli. Do ubitej piany dosypywać po łyżce cukru, dalej ubijając. Następnie wrzucić po jednym żółtku, ubić. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia wsypać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wyrównać. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (180 stopni), piec około 40 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić do ostygnięcia w formie. Biszkopt polać tężejącą Niebieską Galaretką Wodzisław (można posmarować dowolnym kremem i przybrać owocami).
Galaretka Turkusowa – Wodzisław
Nie zawsze możemy sobie pozwolić na urlop pod błękitnym niebem i beztroskie wylegiwanie się nad turkusowym morzem. Gorący piasek marzy się nam zwłaszcza wtedy, gdy u nas plucha i wiatr urywa głowę. Na szczęście w każdej chwili możemy sięgnąć po Galaretkę Turkusową i przygotować na jej bazie deser tropikalny, który z pewnością poprawi nam humor.
Galaretka Turkusowa Wodzisław kryje w sobie smak wielu owoców, przywołując atmosferę lata i dobrej zabawy. Świetną rozrywką jest nawet jej przygotowywanie, bo kolor zaskoczy niejednego smakosza. Można się nią delektować jako samodzielnym daniem, skomponować na jej bazie deser z owocami, kremem albo bitą śmietaną. Doskonale się sprawdzi jako dekoracja tortu lub ciasta, na przykład z wiórkami kokosowymi, ale też każdego innego – mamy pole do popisu dla naszej wyobraźni.
Wartość odżywcza po przyrządzeniu: 100 g – 213 kJ/50 kcal
Opakowanie: 75 g (z propozycją podania i przepisem na deser „Piętrowe pyszności”)
Cena: ok. 1,50 zł
Przepis na „Piętrowe pyszności”
Składniki: 1 Galaretka Turkusowa Wodzisław, 1 Galaretka Ametystowa Wodzisław, 1 Galaretka Rubinowa Wodzisław, 1 opakowanie wiórków kokosowych, 1 opakowanie Śnieżki Wodzisław.
Sposób przyrządzania: Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody w osobnych naczyniach. Do szklanych pucharków wylać warstwę Galaretki Rubinowej, a gdy stężeje, posypać ją warstwą wiórków kokosowych. Następnie wylać warstwę tężejącej Galaretki Ametystowej, posypać ją wiórkami kokosowymi i zalać tężejącą Galaretką Turkusową. Czynność tworzenia warstw galaretek i przekładanie ich wiórkami powtarzać do zużycia produktów. Pucharki wstawić do lodówki w celu szybszego zżelowania. Deser udekorować ubitą Śnieżką Wodzisław.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze