GotowaniePrzepisyJak zrobić budyń?

Jak zrobić budyń?

Jak zrobić budyń?
Karolina
18.10.2011 23:20, aktualizacja: 19.10.2011 01:20

Ten, kto choć raz był w przedszkolu, doskonale pamięta podawane tam podwieczorki. W stałym menu zazwyczaj obecne były dwa smaczne desery, jakimi są kisiel i budyń. Kto z nas nie oczekiwał ich z wielką niecierpliwością? Zadarza się, że w chwilach nostalgii i tęsknoty sięgamy po ogólnodostępne budynie, które przygotować można w kilka minut z zakupionych półproduktów. Niestety rozczarowują nas swoim niezbyt apetycznym smakiem wyraźnie różniącym się od deseru, jaki przywodził nam na myśl beztroskie dzieciństwo. Jeżeli naprawdę chcesz skosztować prawdziwego budyniu, zapoznaj się z poniższym artykułem i zobacz, jak możesz przyrządzić go samodzielnie.

Ten, kto choć raz był w przedszkolu, doskonale pamięta podawane tam podwieczorki. W stałym menu zazwyczaj obecne były dwa smaczne desery, jakimi są kisiel i budyń. Kto z nas nie oczekiwał ich z wielką niecierpliwością? Zadarza się, że w chwilach nostalgii i tęsknoty sięgamy po ogólnodostępne budynie, które przygotować można w kilka minut z zakupionych półproduktów. Niestety rozczarowują nas swoim niezbyt apetycznym smakiem wyraźnie różniącym się od deseru, jaki przywodził nam na myśl beztroskie dzieciństwo. Jeżeli naprawdę chcesz skosztować prawdziwego budyniu, zapoznaj się z poniższym artykułem i zobacz, jak możesz przyrządzić go samodzielnie.

Budyń domowej roboty

Warto zastanowić się jednak, czy jedzenie budyniu jest wskazane. Podobnie, jak ma to miejsce z niemal każdym produktem spożywczym, budyń powinien znaleźć się w naszej diecie, jednak ilość i częstotliwość jedzenia należy poddawać racjonalnej kontroli. 100 g gotowego budyniu waniliowego to ponad 90 kcal, a więc niemało, jednak w porównaniu z innymi słodkimi przekąskami nie jest to wiele. Poza tym budyń bez wątpliwości mogą jeść te osoby, których dieta z jakichś powodów jest uboga w nabiał.

Przepis na budyń domowy

Do przyrządzenia budyniu potrzebujemy:

  • 500 ml mleka,
  • łyżeczkę masła,
  • pół laski wanilii,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

W garnku należy zagotować około 300 ml mleka, dodając do niego laskę wanilii, dwie łyżki cukru i łyżeczkę masła.

Krok 2

W pozostałej ilości mleka powinno się dokładnie wymieszać 2 łyżki mąki ziemniaczanej z dodatkiem żółtka, tak aby zniknęły wszelkie grudki.

Krok 3

Kiedy mleko się zagotuje, należy wyjąć z niego wanilię i stopniowo dodawać do niego wcześniej przygotowaną miksturę, cały czas mieszając. Po chwili deser jest gotowy do jedzenia.

Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także