Pyszne ciasto z galaretką
DAMIESA • dawno temuKiedy za oknem świeci słońce, o wiele chętniej jadamy lżejsze ciasta, które nie są wyjmowane prosto z pieca i nie ociekają tłuszczem. Tutaj świetnie sprawdzi się zatem sernik na zimno, który ze względu na to, że jest dziecinnie prosty w przygotowaniu, można przyrządzić na szereg różnych sposobów. Podstawa to owoce zatopione w galaretce, które grają w tego rodzaju deserowej przekąsce „główne skrzypce”.
Jak zrobić sernik na zimno?
Potrzebujemy:
- 1 serek homogenizowany waniliowy,
- 4 galaretki o 2 różnych smakach,
- 2 śmietany śnieżki,
- biszkopty (najlepiej okrągłe),
- rodzynki,
- winogrona, ananasy, truskawki, maliny, banany.
Wykonanie
- Dwie galaretki rozpuścić we wrzącej wodzie, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystygnięcia i kiedy będą już chłodne, połączyć je z serkiem homogenizowanym.
- Okrągłe naczynie o płaskim dnie wyłożyć biszkoptami (ich wierzchnia warstwa musi być pokruszona, aby dno dokładnie się zapełniło, a płaszczyzna była w miarę równa).
- Delikatnie wlać do naczynia przygotowaną wcześniej masę, włożyć do lodówki i poczekać kilka godzin, aż stężeje.
- Kiedy masa serowa będzie już gotowa, należy poukładać na niej pokrojone owoce, dodać rodzynki i zalać wierzch pozostałymi dwoma galaretkami (one również najpierw muszą wystygnąć), a następnie ponownie wstawić do lodówki.
- Serniczek powinien być gotowy w kilka godzin.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze