Przepis na domowe hamburgery
DAMIESA • dawno temuHamburgery nie należą do zdrowych przekąsek. Są połączeniem tłuszczy i węglowodanów, więc są istną bombą kaloryczną. Tym, którzy jednak nie potrafią odmówić sobie raz na jakiś czas tego „dietetycznego grzeszku” polecam przyrządzenie ich po domowemu.
Przygotuj:
- 500 g mielonego mięsa mielonego,
- bułki do hamburgerów,
- 2 jajka,
- 2 pomidory,
- 1 paprykę,
- 20 dag sera żółtego,
- 1 cebula,
- majonez lub ketchup,
- sól i pieprz.
- Mięso mielone połączyć z jajkiem i dokładnie wymieszać, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni, by ładnie się zarumieniła i dodać ją do mięsa, a następnie uformować w płaskie kulki i usmażyć na patelni.
- Pomidory, jajka i paprykę pokroić w plasterki.
- Po zdjęciu kotletów z patelni odsączyć tłuszcz i położyć mięso na bułce dodając po kolei pozostałe składniki.
- Na koniec całość doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy majonezu lub ketchupu.
- Możesz także włożyć gotowe już hamburgery na kilka minut do mikrofali. Będą wtedy cieplutkie, a składniki dobrze się „przegryzą” w smaku.
Przyznacie chyba, że takie mięciutkie hamburgery smakują dużo lepiej niż te zakupione w przydrożnej budce. Świeże, rozpływające się w ustach, a co najważniejsze przyrządzone według własnych kulinarnych pomysłów.
Palce lizać! Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze