Kuchnia polska jest dość problematycznym zjawiskiem kulinarnym. Trudno jest bowiem znaleźć nasze narodowe, oryginalne potrawy, nieposiadające odpowiedników w innych krajach. Jest to wynikiem przemian, które miały miejsce na naszych ziemiach w historii. Polska była głównie pod kulinarnym wpływem Niemiec, Francji, Orientu, Włoch, Rosji, a także zamieszkujących nasz kraj Żydów.
Średniowiecze znacząco zróżnicowało polskie potrawy ze względu na przynależność do stanu. Kuchnia szlachecka, mieszczańska i chłopska różniły się od siebie dość znacznie. Okres rozbiorów sprawił natomiast, że w zasadzie każdy region można, a nawet powinno się rozpatrywać oddzielnie. Przyjmuje się jednak, że rdzeniem naszej kuchni są potrawy wspólne większości narodówpółnocnych Słowian oraz potrawy wywodzące swój rodowód z kuchni litewskiej, niemieckiej i tatarsko-tureckiej.
Stoły królewskie są najlepszym przykładem na to, jak rozległe były wpływy kulinarne innych państw. Władysław Jagiełło był amatorem potraw litewskich i obfitych dań staropolskich. Oboje z żoną uwielbiali jednak flaczki oraz specjalność kuchni polskiej - zrazy. Stół królewski obfitował w wina, zapewne węgierskie, importowane z ojczyzny królowej. W okresie Renesansu najbardziej zaznaczył się w polskiej kuchni wpływ Bony Sforzy, która sprowadziła do naszego kraju tzw. włoszczyznę.
Z kolei u schyłku polskiej państwowości łączono francuskie wpływy i polskie tradycje kulinarne. Potrawy uznane za tradycyjnie polskie pochodzą z około XIX wieku. Warto zauważyć, że są one naznaczone silnym wpływem naszych sąsiadów. Babka wielkanocna to potrawa pierwotnie litewsko-białoruska, podobnie jak barszcz czerwony, czy bigos zaadaptowane został z kuchni litewskiej. Żurek, kasza gryczana ze skwarkami, czy kapusta kiszona występują u wszystkich północnych Słowian. Nasze osławione pierogi to potrawa znana także w Rosji, Białorusi i Ukrainie. Gołąbki zaś podawane są w Niemczech.
Polska kuchnia jest niestety często niedoceniana przez obcokrajowców, gdyż kojarzą ją tylko z ciężkimi, tłustymi potrawami. Jednak ze względu na bogactwo mięsa, ryb, a także owoców i warzyw, może ona stawać w szranki z innymi kuchniami europejskimi.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze