Rodzaje patelni
DAMIESA • dawno temuSprawa z pozoru prosta – idziemy do sklepu z akcesoriami kuchennymi, wybieramy patelnię, która nam się podoba i gotowe! Czy jednak przed decyzją o zakupie zastanawiamy się, na jakie kryteria budowy tego przyrządu powinniśmy zwrócić uwagę? Zapewne nie wszyscy kierują się takimi wyznacznikami oglądając artykuły kuchenne. A to błąd! Od rodzaju patelni zależy bowiem połowa kulinarnego sukcesu.
Patelnia w pokrywką – jest idealna do duszenia potraw, bo świetnie trzyma temperaturę. Możemy ją wykorzystać także do smażenia.
Patelnia do ryb – o migdałowym, lekko owalnym kształcie. Dzięki unikalnemu kształtowi nie musimy dzielić ryby na mniejsze porcję, ale usmażyć ją w jednym kawałku!
Wok – doskonały do smażenia potraw w krótkim czasie np. do dań chińskich.
Patelnia do omletów– o niezbyt wysokich krawędziach, za to dużej płaszczyźnie. Dobrze sprawdzi się w przypadku smażenia naleśników, bo umożliwia łatwy dostęp do ciasta.
Patelnia głęboka – najbardziej uniwersalna z wymienionych. Nadaje się zarówno do smażenia jak i duszenia. To takie kuchenny niezbędnik i propozycja dla oszczędnych, którym nie w głowie kupowanie kilku patelni,
Jak widać kształt patelni nie jest bez znaczenia, jeśli naszą ambicją jest bycie domowym mistrzem kuchni. Po udanym zakupie pamiętajmy jednak o właściwym czyszczeniu tego kuchennego przyrządu. Powierzchnię patelni uszkadza mycie szorstką gąbką, dlatego przypalony tłuszcz lepiej usunąć jest etapami zalewamy patelnie wodą, a jak już lekko rozmięknie usuwamy go miękką myjką.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze