Zupa krem z kury
DAMIESA • dawno temu

Tradycyjnyrosół z makaronem to ulubiona zupa wielu Polaków. Co ciekawe, w niektórych krajach taka konsystencja tego dania z drobiu wcale nie jest znana. W Wielkiej Brytanii chętnie jada się natomiast gęsty krem z kury, który smakuje równie wyśmienicie. Ciekawi jesteście, jak można przygotować taki kulinarny rarytas? Oto przepis.
Kurę gotujemy w osolonej wodzie, dodając do niej włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler). Gdy będzie już miękka, wyjmujemy ją z wywaru i oddzielamy mięso od kości oraz zdejmujemy skórkę, a następnie mielimy je w maszynce, aż powstanie gładka masa. Warzywa należy odcedzić, by wywar był czysty. Cebulę gładko szatkujemy i smażymy na patelni, aż się zeszkli. Powstały po gotowaniu wywar mieszamy ze szklanką mąki i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając i doprowadzając do wrzenia. Do zupy dodajemy śmietanę połączoną z żółtkiem jajka i stopniowo dodajemy także zmielone mięso. Całość doprawiamy tymiankiem, liściem laurowym oraz solą i pieprzem, i gotowe!
Krem z kury można podawać np. z pieczywem czosnkowym lub maślanymi grzankami… koniecznie udekorowany listkami natki z pietruszki!
Czy taka angielska zupa będzie miała szansę gościć na Waszych stołach równie często, jak nasz polski rosół?

Najnowsze

Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze