Słodki drink sezonu
ISABELLE • dawno temuCointreau to francuski trunek, jeden z pierwszych alkoholi kategorii triple-sec, czyli potrójnie destylowanych likierów pomarańczowych. To likier z gorzkich pomarańczy, najczęściej hiszpańskich i haitańskich. Wyjątkowa receptura Cointreau pozostaje niezmienna od prawie 150 lat, co nie pozwala na jego powielenie czy podrobienie. Każdego roku ustala się od nowa proporcję słodkich i gorzkich skórek pomarańczowych używanych do produkcji likieru. W zależności od zbiorów owoców, ich aromatu, intensywności, od nasłonecznienia terenów, gdzie rosły drzewka pomarańczowe, poszukiwana jest receptura, która odtworzy mieszankę smaków identyczną, jak ta z 1875 roku.
Trochę więcej o Cointreau
W 1849 roku bracia Adolphe i Edouard-Jean Cointreau stworzyli destylarnię we francuskim mieście Angers, z zamysłem produkcji trunków z lokalnych owoców. Tymczasem w 1875 roku miejsce to zostało przejęte przez syna Edouarda-Jeana – Edouarda Cointreau. To właśnie on jest twórcą likieru Cointreau, który jest połączeniem przejrzystości oraz niezwykłego aromatu słodkich i gorzkich skórek pomarańczy. Co więcej, Edouard Cointreau wpadł na kolejny genialny pomysł. Otóż po pierwszej emisji filmu braci Lumiere, zapragnął on nakręcić własny film reklamowy, w realizacji którego planu pomocny okazał się technik braci Lumiere. Ich wspólny twór uważany jest za pierwszą na świecie reklamę.
Proces produkcyjny likieru Cointreau owiany jest mgiełką tajemnicy i recepturę znają jedynie członkowie rodziny. Turyści mogą co prawda odwiedzać destylarnię Cointreau, jednak są miejsca, w których zabronione jest robienie zdjęć. Z drugiej strony, znany jest ogólny skład trunku. Potrzeba przede wszystkim zielono-brązowych skórek gorzkich pomarańczy i pomarańczowo-czerwonych skórek słodkich pomarańczy, które początkowo przechowuje się w specjalnie do tego celu przygotowanych koszach, a następnie poddaje procesom maceracji i destylacji. W trakcie procesu produkcyjnego olejki eteryczne wydobywane są co do ostatniej kropli. Poza tym, oprócz skórek pomarańczowych do sporządzenia likieru potrzeba spirytusu z buraka, cukru oraz wody. Ciekawostka na temat tego francuskiego likieru – w temperaturze pokojowej jest przezroczysty, po schłodzeniu zaś pojawiają się w nim pięknie opalizujące "chmurki".
Drink na każdy sezon
Likier Cointreau może być serwowany jako aperitif, digestif oraz jako dodatek do koktajlów i drinków – przede wszystkim do Cosmopolitana i Margarity. Wiele osób uważa, iż likier ten jest zbyt mocny, aby pić go samodzielnie, z tego powodu często towarzyszy mu lód lub woda mineralna. Dodatkowo, można z powodzeniem zmieszać go z każdym rodzajem soku, również z tym świeżo wyciskanym. Warto pokusić się jednak o soki z cytrusów, które najlepiej podkreślają smak i aromat likieru Cointreau.
A jak robią drink z Cointreau w Stanach Zjednoczonych, a konkretniej w San Francisco? Oto przepis!
Składniki:
- 50 ml Cointreau,
- 25 ml świeżego soku z cytryny,
- 2 duże truskawki (plus kilka do przybrania)
- 2 plasterki ogórka (plus kilka do przybrania)
- 2 gałązki świeżej mięty.
Przygotowanie:
- Truskawki i ogórki wrzuć do miksera i zzmiksuj z dodatkiem mięty. Potem wlej do mieszanki Cointreau i sok z cytryny. Wymieszaj, po czym wsyp sporo lodu. Szklankę możesz udekorować przekrojoną truskawą i ogórkiem.
Z pewnością znacie inne przepis na drinki z likierem Cointreau – koniecznie się nimi podzielcie!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze