Ryba jest dobra na wszystko
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temu

Jak głosiło hasło pewnej starej kampanii społecznej - „ryba wpływa na wszystko”. I, powiem szczerze, podpisuje się pod tym rękami i nogami. Ryby są źródłem kwasu omega-3, który działa zbawiennie na nasz organizm. Ponadto już w czasach antycznych uważano, że są bardzo silnym afrodyzjakiem. Cóż, to tłumaczy, dlaczego Eskimosi jeszcze nie wymarli i cieszą się tak dobrym zdrowiem….
W każdym bądź razie ryby absolutnie i szczerze polecam. Co najmniej dwa razy w tygodniu. I to obojętnie, czy smażone, pieczone, duszone, marynowane, czy w potrawce. Poniżej znajdziecie dwa przepisy na pyszne dania, która na pewno Was przekona do ryb.
Dorsz cytrynowy
- 6 filetów z dorsza,
- 2 cytryny,
- 2 cebule,
- 50g masła,
- 50g żółtego sera,
- sól, pieprz, tymianek,
- olej
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Cytryny sparzamy, jedną kroimy na plasterki, a drugą ocieramy i wyciskamy z niej sok. Smarujemy żaroodporne naczynie olejem, po czym układamy w nim rybę, którą wcześniej nacieramy skórką z cytryny. Rozkładamy równomiernie plasterki cytryny na dorszu. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, przyprószamy solą, pieprzem i tymiankiem. Na samym końcu całość posypujemy drobno zsiekaną cebulą, startym serem żółtym, i układamy na samej górze niewielkie kawałeczki masła. Naszą rybkę zapiekamy, aż zacznie się rozpadać. (nie będę podawał konkretnie czasu, bo jest on mocno uzależniony od wielkości filetów. W każdym razie waha się od 15 do 35 minut)
Chili con Pesce

- 500g filetów z mintaja,
- 500g pomidorów,
- 200g czerwonej fasoli z puszki,
- 150ml jasnego piwa,
- 1 papryka,
- 1 cebula,
- sól, pieprz, chili,
- kminek, estragon,
- trochę świeżej kolendry,
- masło
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w niedużą kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy na nie warzywa i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory (najlepiej zdjąć z nich wcześniej skórkę) i odcedzoną fasolę, po czym wlewamy piwo. Całość doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, estragonem i chili. Całość dalej dusimy, aż sos zgęstnieje. Gdy tak się stanie, wrzucamy do naszego chili pokrojonego na nieduże kawałki mintaja i dusimy jeszcze około 10 minut. Tuż przed podaniem posypujemy drobno posiekaną świeżą kolendrą.

Najnowsze

Jak przygotować się do domowej depilacji IPL?
MATERIAŁ SPONSOROWANY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze