Kapusta dobra na wszystko
JOLBI • dawno temuOkazuje się, że nasza polska, tradycyjna kuchnia wcale nie jest taka zła. Szczególnie dla kobiet. Popularna u nas kiszona kapusta, która jeszcze nie jest przysmakiem na Zachodzie, redukuje ryzyko zachorowania na raka piersi.Ale nie tylko. Jakie jeszcze cudowne właściwości posiada kapusta?
Z czym kojarzy ci się kapusta? Z jedną z najnudniejszych diet na świecie czyli z dietą Kwaśniewskiego? A może z zapachem kapusty kiszonej, który nie wszystkim przypada do gustu. Okazuje się, że to warzywo, szczególnie w formie sfermentowanej ma cudowne właściwości. O odkryciu polskich naukowcówdonoszą amerykańskie media (www.ediets.com) i zachęcają do skosztowania polskiego przysmaku. Według badań przeprowadzonych przez Polaków kobiety gustujące w kapuście kiszonejaż czterokrotnie - jeśli nie więcej — zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi. Jeśli te argumenty jeszcze do ciebie nie przemawiają to wiedz, że kapusta chroni również przez rakiem płuc czy żołądka. Warzywo to jest bogate w witaminy: K i C oraz magnez. Na tym jednak nie kończą się cudowne właściwości kapusty. Jej liście przynoszą ulgę karmiącym kobietom. Okłady z liści kapusty łagodzą ból "karmiących" piersi.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze