Kapusta z grzybami
KAROLINA • dawno temuPierwszy śnieg już za nami, więc nie pozostaje nam nic innego, jak tylko wyczekiwać świąt. Każda z nas, której choć raz przyszło przygotowywać dania wigilijne doskonale wie, że warto jest zaplanować swoją pracę dużo wcześniej. Samodzielne zrobienie dwunastu potraw wydaje się graniczyć z cudem, jednak odpowiednia organizacja pozwoli nam z powodzeniem zrealizować ten na pozór tylko niewykonalny plan. Zanim zabierzemy się do lepienia pierogów albo uszek, warto jest jednak skonsultować swoje propozycje z bliskimi. Istnieje wiele świątecznych potraw, więc na pewno znajdziemy tam tradycyjne przepisy świąteczne, które odpowiadać będą naszym kulinarnym upodobaniom. Jednym z nich jest wyśmienita w smaku i bardzo prosta w przygotowaniu kapusta z grzybami. Nigdy nie gościła na twoim wigilijnym stole? Nie czekaj i już teraz zobacz, jak możesz ją przygotować.
Kiszona kapusta
Głównym składnikiem wigilijnej kapusty z grzybami jest kapusta kiszona. Niestety coraz częściej rezygnujemy z jej samodzielnego przygotowywania. Trudno się temu dziwić, ponieważ jej zrobienie jest dość czasochłonne, a kupienie gotowej kapusty wcale nie nadweręża naszego domowego budżetu. By jednak smak przygotowanej przez nas kapusty wigilijnej z grzybami był wyjątkowy, trzeba kupić smaczną kapustę kiszoną. W sklepach znaleźć możemy obok prawdziwej kapusty kiszonej kapustę kwaszoną, której smak uzyskiwany jest w sposób sztuczny, a nie poprzez naturalny proces kiśnięcia. Poza tym powinnyśmy również omijać kapustę sałatkową i czytać skład, zanim włożymy wybrany produkt do swojego koszyka. Drugim składnikiem kapusty z grzybami wigilijnej są suszone grzyby. To właśnie one nadają jej wyjątkowy aromat, który jest prawdziwą ucztą dla naszych zmysłów. Jeżeli nie posiadamy własnych grzybów, warto jest wybierać te, które składają się z jednego gatunku. W przypadku mieszanek zwykło się obok najbardziej szlachetnych grzybów dodawać te mniej pożądane. Równie ważny jest także odpowiedni przepis na kapustę. Jak przygotować tę niezwykle smaczną potrawę?
Przepis na kapustę z grzybami
Do przygotowania kapusty świątecznej z grzybami będziesz potrzebowała następujących składników:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- ½ szklanki suszonych grzybów,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Grzyby należy opłukać i następnie zalać je ciepłą wodą na co najmniej kilka godzin. Kolejnym krokiem jest przepłukanie kapusty, jeżeli jest zbyt kwaśna. Następnie umieszczamy ją w garnku i rozpoczynamy duszenie. Od czasu do czasu trzeba będzie podlać ją niewielką ilością wody. Kiedy kapusta zacznie być miękka, należy dodać grzyby wraz z wodą, w jakiej się moczyły. Całość gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Jeżeli kupiłyśmy kapustę bez kminku, należy go dodać, aby była mniej ciężkostrawna. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, doprawiamy kapustę odrobiną soli i pieprzu. Jeżeli będziemy miały jej za dużo, możemy z powodzeniem po zmieleniu dodać ją jako farsz do pierogów bądź krokietów. Jeżeli chcesz, by posiadała ona bardziej wyraźny smak, możesz dodać do niej również ziele angielskie.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze