Krokiety z kapustą i grzybami
OLIWKA . • dawno temuKrokiety z kapustą i grzybami umm… to chyba mówi samo za siebie i już nic nie trzeba dodawać. A jednak kilka słów paść musi. Danie jest po prostu pyszne. Podane w towarzystwie czerwonego barszczu podbije serce każdego niejadka. Nie oszukujmy się, krokietów nie robi się szybko, ale warto się czasem poświęcić. Efekt rekompensuje wszystkie cierpienia.
Przygotuj:
- 15 dag pieczarek
- 2 cebule
- 10 dag białej kapusty
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mąki
- pół szklanki mleka
- bułkę tartą
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
Krok 1
Musisz zacząć odnaleśników, potrzebujesz zatem ciasta na krokiety z kapustą i grzybami. Do garnka wbij jajka, wlej mleko i wsyp odrobinę soli. Mieszaj wszystko trzepaczką i jednocześnie dosypuj mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 2
Smażenie naleśników – oto twoje zadanie.
Krok 3
Kiedy placki będą już gotowe zajmij się przygotowaniem farszu do krokietów. Pokrój pieczarki i cebulę w kostkę, a kapustę drobno posiekaj.
Krok 4
Usmaż wszystko na niewielkiej ilości tłuszczu aż składniki farszu zmiękną, a woda odparuje. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 5
Jesteś coraz bliżej przygotowania krokietów z kapustą i grzybami. Teraz musisz tylko nałożyć farsz do naleśników i zawinąć je w rulony lub złożyć w kopertę.
Krok 6
Tak przygotowane krokiety obtocz w bułce tartej i podsmaż na pozostałym oleju.
Krok 7
Pyszne, cudowne i zniewalające krokiety z kapustą i grzybami już gotowe. Jeszcze tylko barszcz czerwony. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze