Krokiety z pieczarkami
KAROLINA • dawno temuCzęść z nas do grona świątecznych potraw coraz częściej zalicza krokiety z pieczarkami albo krokiety z kapustą i grzybami. To proste w przyrządzeniu danie świetnie sprawdza się także nie tylko od święta, lecz także na co dzień. Co więcej, jego przyrządzenie nie zajmie ci wiele czasu, a już na pewno nie nadszarpnie domowego budżetu. Krokiety z łatwością możesz urozmaicić różnego rodzaju dodatkami, dzięki czemu potrawa ta przez długi czas ci się nie znudzi. Nie trać czasu i zobacz, w jaki jeszcze sposób możesz wykorzystać przygotowany farsz z pieczarek oraz jak zrobić krokiety z jego zawartością.
Farsz z pieczarek
Niestety coraz rzadziej mamy czas i ochotę wybrać się do lasu, aby podczas spaceru zebrać wyśmienite prawdziwki, maślaki, podgrzybki i borowiki. Trudno się temu dziwić, skoro mamy znacznie mniej czasu na ich przyrządzanie, a wiedzy niezbędnej podczas grzybobrania nam brak. Nawet jeśli nie zbieraliśmy grzybów samodzielnie, to okazuje się, że chcąc je kupić w formie suszonej, musimy wydać zawrotną cenę. Powoduje to, że coraz częściej zamiast tradycyjnie jadanych grzybów wybieramy tanie i smaczne pieczarki, a farsz z grzybów tradycyjnie zbieranych zastępujemy farszem pieczarkowym. Na pewno wzbudza to oburzenie wśród wielu znawców smaku, ale istnieje kilka potraw, w których pieczarki świetnie się sprawdzają. Kiedy zaczniemy zastanawiać się, czy znamy jakiś przepis na dania z pieczarkami, szybko przypomnimy sobie o istnieniu zupy pieczarkowej, domowej pizzy z pieczarkami albo pysznych zrazów wieprzowych z pieczarkami. Dość wspomnieć także różnego rodzaju sosy pieczarkowe do mięs albo zapiekanki makaronowe z dodatkiem tych grzybów. Farsz z pieczarek jest także niezastąpiony w przypadku robienia pierogów albo nieco oszukanych uszek. Jeżeli chcesz urozmaicić swoje świąteczne menu, by w końcu zaserwować zgodnie z tradycją dwanaście potraw, zapoznaj się z przepisem na krokiety z pieczarkami.
Przepis na krokiety z pieczarkami
Zanim będziesz realizować kroki, które powiedzą ci, jak zrobić krokiety z pieczarkami, upewnij się, że posiadasz poniższe składniki:
- 500 ml mleka,
- 500 ml wody,
- 0,5 kg mąki,
- 2 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- 0,5 kg pieczarek,
- 2 duże cebule,
- świeży koperek,
- bułka tarta.
Do wody i mleka należy dodawać powoli przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki powinny być dobrze wymieszane, aby nie pojawiły się żadne grudki. Do ciasta ponadto dodaje się 2 całe surowe jajka kurze, szczyptę soli i pieprzu. Otrzymane ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję. Na gorącej patelni posmarowanej tłuszczem trzeba usmażyć naleśniki.
Pieczarki należy umyć, obrać i drobno posiekać. Zanim zaczniemy je dusić, należy zeszklić na patelni cebulkę. Pieczarki powinny zostać dodane do cebuli i duszone na niewielkim oleju. Na końcu całość trzeba osolić i popieprzyć do smaku oraz dodać posiekany koper.
Na środku naleśnika układamy farsz i zawijamy go, zamykając kolejno boczne oraz górny i dolny kawałek ciasta (podobnie jak zawija się gołąbki). Kolejnym krokiem jest obtoczenie ich w bułce tartej i podsmażenie na oleju.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze