Naleśniki z parówkami
KAROLINA • dawno temuPodobnie jak znajomość sekretów rodzinnej kuchni, tak i znajomość przepisów na szybkie dania zawsze ma nieocenioną wartość. Często stanowią one ratunek, gdy znienacka pojawią się u nas goście albo też nie mamy czasu na przygotowywanie najbliższym wymagającego wiele uwagi posiłku. Jakiego rodzaju dania możemy szybko przygotować? Kiedy trochę dłużej się zastanowimy, to okaże się, że naprawdę mamy w czym wybierać. Obok omletów albo jajek po wiedeńsku na śniadanie nie sposób pominąć chociażby różnego rodzaju zapiekanek ziemniaczanych bądź też makaronów w dowolnej postaci. Niezastąpione są tutaj także dania jednogarnkowe, które nie tylko łatwo jest ugotować, ale również odgrzać, gdy nie zjemy całej przygotowanej porcji. Inną smaczną i szybką w przyrządzeniu potrawą są naleśniki, które bez większych przeszkód możemy przygotować o każdej porze dnia. Usmażenie tych znakomitych placków daje nam wiele możliwości, ponieważ możemy dodać do nich rozmaity farsz, a nawet pokroić i dodać do rosołu. Ciekawym pomysłem na naleśniki jest przygotowanie ich razem z parówkami. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak zrobić naleśniki z parówkami, a także w jaki jeszcze sposób możesz wykorzystać te przypominające kiełbaski produkty.
Dania z parówkami
Na pewno nie raz spotkałaś się z różnego rodzaju parówkami. I chociaż niektórzy namawiają do zaprzestania ich jedzenia, to czasami po prostu trudno jest oprzeć się ich smakowi. Parówki bowiem są rodzajem wyrobu produkowanego przede wszystkim z mięsa mielonego, które zwykle nie nadaje się do spożycia w nieprzetworzonej formie. Nie zmienia to jednak faktu, że hot dog będący przykładem dań z parówkamijest jednym z naszych ulubionych dań fast food. Wskazać obok tego można szereg innych potraw z parówkami, jak chociażby parówki zapiekane w cieście francuskim albo kasza gryczana zapiekana z parówkami i serem. Entuzjaści tego rodzaju wyrobów mięsnych z chęcią zastępują nimi także kiełbasę, na przykład w bigosie albo fasolce po bretońsku. Tradycjonaliści natomiast wolą jeść ugotowane parówki razem z musztardą albo chrzanem i pieczywem. Nie ulega natomiast wątpliwości, że jest wiele sposobów na to, by przygotować dania z parówkami, ale jednym z najsmaczniejszych są naleśniki z parówkami i serem. Ten uwielbiany przez nas wyrób świetnie komponuje się z ciastem naleśnikowym, a dodatek żółtego sera sprawia, że chcemy jeszcze więcej. Nie zwlekaj i już teraz poznaj przepis na naleśniki z parówkami.
Przepis na naleśniki z parówkami
Do przygotowania naleśników z parówkami i pieczarkami będziesz potrzebowała:
- 1 szklanki mleka,
- 1 szklanki wody,
- 1 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 szklanek mąki,
- 1 jajka,
- szczypty soli,
- 6 parówek albo małych kiełbasek,
- 1 cebuli,
- 20 dag pieczarek,
- 6 plastrów żółtego sera.
Sposób przygotowania:
Z mleka, wody, sody oczyszczonej, mąki, jajka i szczypty soli przygotowujemy ciasto naleśnikowe, mieszając dokładnie wszystkie składniki. Następnie smażymy naleśniki na oleju do czasu, aż uzyskają blady kolor. W tym czasie gotujemy parówki i podsmażamy drobno pokrojone pieczarki z cebulą. Teraz wystarczy tylko przekroić parówki na pół i ułożyć po jednej na każdym placku, dodając pieczarki i plasterek sera. Naleśniki można zawinąć w rulon albo tak jak gołąbki. Na koniec należy podsmażyć naleśniki na oleju. Jeżeli chcesz, by były bardziej chrupkie, możesz je obtoczyć w bułce tartej.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze