Zupa z cukinii
KAROLINA • dawno temuPrzełom lata i jesieni jest bardzo ciekawym okresem, jeżeli weźmiemy pod uwagę bogactwo dostępnych wówczas produktów, które z powodzeniem możemy wykorzystać w czasie przyrządzania różnych potraw. Mowa tu nie tylko o grzybach, w których kryje się prawdziwe bogactwo smaków i możliwości, lecz także o szeregu warzyw i owoców. Wraz z jesienią warto jest zdecydować się na zrobienie potraw z jabłkami, gruszkami, śliwkami, ale także dynią czy cukinią. To właśnie ostatnie z wymienionych warzyw może być ciekawą bazą do przygotowania wielu wyśmienitych potraw w sam raz wpisujących się w klimat kończącego się lata. Jedną z nich jest lekka, ale sycąca i dodająca energii zupa z cukinii. W jaki sposób ją ugotować? Wystarczy, że przeczytasz poniższy artykuł, a dowiesz się, jak zrealizować przepis na tę wyśmienitą zupę. Zanim to jednak nastąpi, warto jest poznać inne pomysły na cukinię, które z powodzeniem wykorzystasz, planując codzienny jadłospis.
Przepisy na cukinię
Cukinia to warzywo bardzo użyteczne w kuchni, choć wydaje się, że przy tym odrobinę zapomniane. W jaki sposób najłatwiej przywrócić je do łask? Najprostszym sposobem będzie poznanie kilku przepisów na dania z cukinią. Warzywo to znakomicie sprawdza się jako lekka potrawa z grilla. Wystarczy, że pokroisz cukinię w paski, natrzesz je solą i po kilku minutach odciśniesz z wody. Następnie należy dodać wybrane przyprawy i ułożyć cukinię na grillu. W ten sposób przygotowane paseczki cukinii możemy także wykorzystać w trakcie robienia zapiekanki z mięsem mielonym zamiast albo obok makaronu bądź ziemniaków. Bardzo oryginalnym pomysłem na potrawy z cukiniijest zrobienie kotletów z jej udziałem. Nie jest to takie trudne, jakby się mogło wydawać. Startą cukinię można dodać do kotletów mielonych albo przygotować je wyłącznie na jej bazie. Wystarczy połączyć tylko mąkę, jajko i bułkę tartą z omawianym warzywem. Trzeba jednak pamiętać o wcześniejszym usunięciu nadmiaru wody. Dania z cukinii mogą być również bardziej dietetyczne. Przykładem pomysłu na lekki i zdrowy obiad jest zupa cukiniowa. Zobacz, w jaki sposób możesz ją przygotować.
Przepis na zupę z cukinii
Do zrealizowania przepisu na zupę krem z cukiniibędziesz potrzebowała następujących składników:
- 8 cukinii średniej wielkości,
- 2 łyżki masła,
- 2 cebule,
- 2 ziemniaki,
- suszony tymianek,
- suszona bazylia,
- suszony rozmaryn,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 l bulionu drobiowego,
- 1 mała śmietana,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy już się zeszkli, wystarczy dodać do niej pokrojone ziemniaki i cukinię. Całość smażymy przez około 5 minut, dodając po łyżeczce rozmarynu, bazylii i tymianku. Kolejnym krokiem jest przełożenie warzyw do gotującego się bulionu warzywnego. Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie, wystarczy rozdrobnić je blenderem. Następnie rozpuszczamy mąkę w niewielkiej ilości wody, łączymy ją ze śmietaną i wlewamy do zupy. Całość doprawiamy sosem sojowym.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze