Zapiekanka z cukinii
KAROLINA • dawno temuPóźne lato i wczesna jesień sprzyjają sporządzaniu potraw z cukinii. Warzywo to nie tylko wybornie smakuje, ale także idealnie zaspokaja witaminowe potrzeby organizmu, nie powodując przybierania na wadze. Poza tym cukinia to niedroga jarzyna, zwłaszcza w sierpniu, kiedy właśnie zbieramy piękne i dorodne okazy.
Przepisy na cukinię
Pyszna cukinia nazywana także kabaczkiem jest warzywem, które idealnie nadaje się nie tylko jako dodatek do potraw, ale także może być podstawą dania głównego. Często jej walory odkrywane są przez osoby starające się pozbyć kilku zbędnych kilogramów, choć w kuchni bałkańskiej potrawy z cukinii znane są już od wieków. Także w Polsce coraz większą popularnością cieszą się dietetyczne dania z kabaczka, a przepisy na ich przyrządzanie odnajdywane są w starych książkach kucharskich. To warzywo, które łatwo ulega obróbce cieplnej i daje możliwość stworzenia własnych przepisów na potrawy z kabaczka. Kupione warzywo można spożyć surowe, ugotowane, usmażone lub uduszone i zjeść w postaci placuszków, leczo bądź można je połączyć z pysznym serem camembert i przygotować zapiekankę z cukinią. Proste w przygotowaniu, zdrowe i przede wszystkim smaczne danie sprawi tobie i twoim bliskim dużą przyjemność, dlatego już teraz zapoznaj się z przepisem na zapiekankę z kabaczka.
Zapiekanka z kabaczka
Do przyrządzenia zapiekanki z kabaczka potrzebujemy:
- 1 filet z piersi kurczaka,
- 1 dużą cukinię,
- 1 cebulę,
- 1 ser pleśniowy camembert (45% tłuszczu),
- 150 ml śmietany (18% tłuszczu),
- pieprz czarny grubo mielony,
- sól,
- bazylia,
- rozmaryn,
- oregano,
- tymianek,
- gałkę muszkatołową,
- oliwa z oliwek.
Świeży filet z kurczaka należy umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i przygotować jak do kotletów. Następnie mięso trzeba posolić, dodać sporo grubo mielonego pieprzu, oregano, bazylię, tymianek i rozmaryn. Pierś z kurczaka powinna zostać skropiona niewielką ilością oliwy z oliwek i przykryta piórkami surowej cebuli. Przygotowaną marynatę należy wetrzeć mięso i odstawić je na około 2 godziny do lodówki, ewentualnie w przypadku braku wystarczającej ilości czasu na 20 minut do zamrażarki.
Cukinię należy umyć i pokroić w plasterki o grubości około 0,5 cm. Tak pokrojoną jarzynę trzeba lekko oprószyć solą i niewielką ilością pieprzu. Następnie odczekać kilka minut, aby z cukinia puściła sok, który powinien zostać odsączony.
Blaszkę wykładamy folią aluminiową. Układamy na nią pierś wraz z marynatą. Na górę należy położyć warstwę wcześniej przygotowanej cukinii.
Ser pleśniowy należy pokroić w drobną kostkę i roztopić na rozgrzanej patelni teflonowej. Kiedy ser zmieni swoją konsystencję, trzeba dodać do niego śmietanę oraz doprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Do przyrządzanego sosu nie należy dodawać ziół, aby zachować szlachetny smak sera.
Otrzymanym sosem od razu po przyrządzeniu należy polać znajdujące się w blasze składniki. Zapiekanka powinna być przykryta folią aluminiową i wstawiona do rozgrzanego piekarnika (około 200° C) i pieczona przez 30–35 minut, by pierś była soczysta.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze