Jak zrobić pierogi ruskie?
OLIWKA . • dawno temuPierogi ruskie – która z nas nie oddałaby za nie swojej ulubionej pomadki? To oczywiste, że najlepsze robi mama, bo wtedy mają smak dzieciństwa, ale ty również możesz je przygotować. Nie ukrywam, że jest z tym trochę zabawy, na szczęście efekt rekompensuje wszystkie trudy. Sama się przekonaj.
Przygotuj:
- 80 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- szklankę wody
- 10 dag masła
- 1,5 kg ziemniaków
- 40 dag białego sera
- 2 cebule
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Krok 1
Najpierw zrób farsz do pierogów ruskich. Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
Krok 2
Przepis na pierogi ruskie nie może być dobry, jeśli nie ma w nim cebuli. Pokrój ją w kostkę i lekko zarumień na patelni z rozgrzanym olejem.
Krok 3
Kiedy ziemniaki ostygną, dodaj do nich biały ser (ruskie pierogi to przecież pierogi z serem i ziemniakami) oraz przysmażoną cebulę i dokładnie wszystko rozgnieć, tak by nie można było wyczuć żadnych grudek. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 4
Pora na ciasto do pierogów. Na stolnicę wysyp mąkę i zrób w środku dziurkę. Wbij do niej jajko. Następnie stopniowo dolewaj wodę, wyrabiając powili ciasto.
Krok 5
Ciasto na pierogi ruskie powinno być zupełnie gładkie. Kiedy po kilkunastu minutach osiągniesz taki efekt, rozwałkuj je i szklanką wycinaj koła.
Krok 6
Pyszne danie z ziemniaków już prawie gotowe. Teraz do wyciętych kół nakładaj farsz i formuj pierogi.
Krok 7
Pierogi ruskie gotuj w osolonej wodzie tak długo, aż wypłyną na powierzchnię.
Krok 8
Po nałożeniu na talerz polej je roztopionym masełkiem. Ummm…pychotka.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze