Sałatka z fasolką szparagową i parówkami
OLIWKA . • dawno temuJedni chętnie zjedliby sałatkę z parówkami. Innych sama myśl o takim dodatku odstrasza. Osobom bez uprzedzeń proponuję połączyć parówki z fasolką szparagową. Rezultat jest naprawdę zadziwiający. Do tego jeszcze papryka, pomidory i cebula. Palce lizać!
Przygotuj:
- 40 dag fasolki szparagowej
- 4 parówki
- paprykę
- 2 pomidory
- cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 4 kromki bułki
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki ketchupu
- mieloną ostrą paprykę
- sól
- pieprz
1. Umyj fasolkę, oczyść ją, a potem pokrój na małe kawałki (ok. 3 cm) i gotuj 8 minut w osolonym wrzątku.
2. Oczyszczoną z pestek paprykę, pokrój w kostkę i podsmażaj na 2 łyżkach oleju przez 2–3 minuty.
3. Dodaj teraz szparagówkę i smaż jeszcze 2 minuty. Pod koniec wrzuć zmiażdżony czosnek, dopraw sałatkę z fasolką szparagową ketchupem i pieprzem. Ułóż wszystko na półmisku.
4. Pora na drugi najważniejszy składnik tego pysznego dania – parówki. Pokrój je w plasterki, obsmaż na łyżce oleju i ułóż na fasolce.
5. Sałatka z parówkami jest już prawie gotowa. Pora pokroić pomidory w plasterki i ułołożyć je wokół fasolki.
6. Posiekaj cebulę i posyp nią sałatkę.
7. Bułkę pokrój w kostkę i podsmaż na reszcie oleju. Ułóż ją na potrawie. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze