Kotlety z kaszy
DAMIESA • dawno temuSą świetnym pomysłem na lekką, wieczorną przekąskę lub jako danie dla osób odchudzających się. Aby je wykonać nie potrzebujemy specjalnych umiejętności kucharskich, a wykonanie zajmie nam tylko pół godziny. Kto powiedział, że dobrze smakują jedynie te z mięsa? Kotlety z kaszy smakują równie wyśmienicie, a przy tym są pełne witamin!
Składniki:
- 2 szklanki kaszy manny
- 1 litr wody
- kilka łyżek tartej bułki
- 20 g żółtego sera
- 4 kostki rosołowe
- 2 jajka
- przyprawy: sól, pieprz
- W zagotowanej wodzie rozpuszczamy kostki rosołowe i powoli wsypujemy kaszę mannę. Wywar mieszamy ok. 10 minut, aż do powstania lekko lepkiej konsystencji
- Po wystygnięciu do całości dodajemy jajko, starty wcześniej ser żółty i w zależności od potrzeby dodajemy bułkę tartą (dokładnie mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników)
- Całość doprawiamy solą i pieprzem
- Z powstałej masy formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej
- Kotlety wrzucany na rozgrzany olej i smażymy, aż do osiągnięcia złocistego koloru
Takie danie świetnie spełni swoją rolę jako alternatywa dla mięsa podczas obiadu, ale będą doskonale smakować także jako wkład do pełnych witamin domowych hamburgerów!
Polecam także wypróbować przepyszne kotlety z kaszy gryczanej!
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze