Kotlety z pieczarek i warzyw
OLIWKA . • dawno temuKotlety z pieczarek i warzyw to świetny pomysł na obiad dla wszystkich, którzy nie przepadają za mięsem. Są zdrowe i pyszne. Zadowolą nawet największego niejadka. W zimie powinnyśmy sięgać po ten przepis jak najczęściej, ponieważ to właśnie teraz potrzebujemy witamin, które wzmocnią naszą odporność.
Przygotuj:
- 1 kg warzyw (marchewka, pietruszka, seler)
- 20 dag małych pieczarek
- 2 jajka
- 2 czerstwe kajzerki
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- sok z cytryny
- olej
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- bułkę tartą
Krok 1
Najpierw gotowanie warzyw. Jeśli zależy ci na zachowaniu witamin zrób potrawę w parowarze. Dopiero po ugotowaniu obierz warzywa, przepuść je przez maszynkę i zmiksuj.
Krok 2
Skoro mają powstać kotlety z pieczarek pora zacząć je przygotowywać. Oczyść je i opłucz. Następnie obsmaż na oleju i dopraw solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
Krok 3
By powstały pyszne kotlety, musisz namoczyć bułkę w ciepłej wodzie, odcisnąć ją, zmiksować i dodać do warzyw.
Krok 4
Pora na formowanie kotletów warzywnych. Wymieszaj masę z jajkami oraz szczypiorkiem, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz.
Krok 5
Zrób nieduże kotlety z do środka włóż w całości pieczarkę.
Krok 6
To pyszne danie panieruj w bułce tartej i smaż z obydwu stron na rozgrzanym oleju. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze