Składniki:
Duża porcja włoszczyzny, np. z rosołu, 2 łyżki bułki tartej, 2 jaja na twardo, 1 jajo surowe, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, łyżka oleju, natka pietruszki, sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej.
Jak przyrządzić?
Ugotowane warzywa zetrzeć na grubej tartce do warzyw, dodać zeszkloną na oleju cebulę, starte jaja na twardo, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, bułkę tartą i surowe jajo. Jeżeli masa jest za rzadka, dodać jeszcze jedno surowe jajo i dosypać bułki tartej. Formować podłużne kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju.
Uwagi:
Smaczne są prosto z patelni, ale na zimno z dodatkiem majonezu i chrzanu - rewelacja. Ostatnio dodałam troszkę zielonego groszku z puszki i również wyszły znakomicie. Smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | niska |
Autor | Marta S |