Sk艂adniki:
- 500 ml mleka,
- 180 g 艣mietany 12% lub 18%,
- 180 g jogurtu naturalnego,
- 100 ml oleju,
- makaron rurki,
- cukier lub s贸l i pieprz,
- t艂uszcz do wysmarowania blaszki.
Jak przyrz膮dzi膰?
Wszystkie sk艂adniki wymiesza膰 na jednolit膮 mas臋, wyla膰 na wysmarowan膮 t艂uszczem blaszk臋 i u艂o偶y膰 surowy makaron tak by ca艂y by艂 przykryty. Piec w piekarniku 180掳 przez oko艂o godzin臋.
Jak podawa膰?
Mo偶na podawa膰 na s艂odko lub s艂ono. Od tego zale偶y czy dodamy cukier czy s贸l. Je艣li potrawa ma by膰 na s艂odko mo偶na zamiast jogurtu naturalnego doda膰 owocowy.
Kategoria dania | Dania wegetaria艅skie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudno艣膰 | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Autor | immr |