Składniki:
- duża cukinia,
- 2 średnie bakłażany,
- 2 papryki (żółta i czerwona),
- 2 średnie cebule,
- pół kilo pomidorów (mogą być z puszki),
- czosnek (ja sobie nie żałuje, dla ostrożnych 4-5 ząbków),
- pieprz,
- sól,
- oregano,
- ser feta.
Jak przyrządzić?
Pokroić cukinię, bakłażany, cebulę i paprykę (wszystko w plastry) i obsmażyć( każde z nich osobno). Następnie przysmażone lekko (!!!) warzywa wrzucić do dużego gara, razem z pomidorami (jeśli świeżymi, to koniecznie uprzednio sparzonymi i obranymi ze skórki!), zmiażdżonym czosnkiem, popieprzyć, posolić, pooreganić i dusić. Na koniec dodać pokrojony w kosteczkę ser feta.
Potrzebne przybory:
Patelnie, ostry nóż, gar.
Jak podawać?
Podawać na ciepło.
Uwagi:
Ser feta...i tu jest pies pogrzebany, bo polska feta z mlekowity jest dobra do sałatki, ale ogólnie rozmazuje się, proponuję zatem zainwestować w fetę cudzoziemską, powinna być twarda i nie rozpadać się przy krojeniu. Co do całości: potrawa idealna w dni upalne.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Autor | blondpower |