Składniki:
- 2 czekolady gorzkie,
- niecała szkl. cukru,
- 2/3 kostki masła,
- szklanka mąki,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 garście orzechów włoskich,
- 2-3 jajka.
Jak przyrządzić?
Stopić w rondlu czekolady z masłem. Jajka ubić porządnie z cukrem, zmieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Połączyć to z ostudzonymi czekoladami, wyłożyć na keksówkę natartą masłem i tartą bułeczką. Posypać z wierzchu orzechami (lub płatkami migdałowymi).Piec w 180-200 stopni, jakies 20-30 minut. Ważne - ciasto ma być ciut niedopieczone, wilgotne w środku.Podawać - na ciepło, a jak z bitą śmietaną to w ogóle... Kiedyś padł rekord - zjedliśmy całe ciasto w 20 minut od zakończenia pieczenia - bardzo gorące, bardzo pyszne.
Potrzebne przybory:
Mikser, miska, brytfanka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 porcji |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | muquero |