Pierś w sosie koperkowym - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 4 małe piersi z kurczaka,
- jarzynka,
- szczypta pieprzu,
- mała śmietana 18%,
- 2 łyżki margaryny bądź oleju - do smażenia,
- świeży lub mrożony koper,
- 2-3 łyżki mąki,
- łyżka maggie.

Jak przyrządzić?

Na rozgrzany tłuszcz kładziemy umyte mięso, lekko podrumieniamy, po czym podlewamy wodą i posypujemy jarzynką, dusimy. Kiedy mięso będzie miękkie, podlewamy wody (ok. 3/4 szkl.) i wsypujemy pokrojony koper. Gdy sos się zagotuje zabielamy go rozrobioną mąką i śmietaną. Do smaku przyprawiamy magi oraz pieprzem.

Jak podawać?

Najlepiej z kaszą gryczaną lub inną, można również tradycyjnie - z tłuczonymi ziemniakami, do tego koniecznie surówka z buraczków.

Uwagi:

Koper można zastąpić natką pietruszki, smak sosu będzie wtedy troszkę inny, ale równie smacznyMagi jest konieczne, gdyż dodaje specyficznego smaku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Porcje4 porcje
Przybliżony koszt10 zł
AutorKuchareczka

Pierś w sosie koperkowym: Podobne przepisy

Pierś w sosie koperkowym: wypróbuj również

Powiązane Tematy