Składniki:
- 4 małe piersi z kurczaka,
- jarzynka,
- szczypta pieprzu,
- mała śmietana 18%,
- 2 łyżki margaryny bądź oleju - do smażenia,
- świeży lub mrożony koper,
- 2-3 łyżki mąki,
- łyżka maggie.
Jak przyrządzić?
Na rozgrzany tłuszcz kładziemy umyte mięso, lekko podrumieniamy, po czym podlewamy wodą i posypujemy jarzynką, dusimy. Kiedy mięso będzie miękkie, podlewamy wody (ok. 3/4 szkl.) i wsypujemy pokrojony koper. Gdy sos się zagotuje zabielamy go rozrobioną mąką i śmietaną. Do smaku przyprawiamy magi oraz pieprzem.
Jak podawać?
Najlepiej z kaszą gryczaną lub inną, można również tradycyjnie - z tłuczonymi ziemniakami, do tego koniecznie surówka z buraczków.
Uwagi:
Koper można zastąpić natką pietruszki, smak sosu będzie wtedy troszkę inny, ale równie smacznyMagi jest konieczne, gdyż dodaje specyficznego smaku.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | Kuchareczka |