Sos cebulowy
OLIWKA . • dawno temu • 5 komentarzySos cebulowy znakomicie pasuje do kotletów siekanych, kopytek czy kaszy gryczanej. Warto poznać jego recepturę, by móc w prosty sposób podkreślić smak swoich ulubionych potraw. Jak wiecie przepis na sos nie może być zbyt skomplikowany, więc nie ma sensu wykręcać się brakiem umiejętności.
Przygotuj:
- łyżkę margaryny mlecznej
- 1 cebulę
- łyżkę mąki
- kilka kropel magii
- sól
- cukier
- odrobinę octu
1. Sos z cebuli powstanie dość szybko. Zacznij od obrania i poszatkowania warzywa.
2. Rozpuść teraz margarynę i po chwili wrzuć cebulę. Kiedy zyska ciemnozłoty kolor, dodaj mąkę. Najlepiej wcześniej zarumienić mąkę na suchej patelni, by zyskała lekko brązowy kolor.
3. Ciągle mieszaj sos, by nie pojawiły się żadne grudki.
4. Przyszła pora, by dodać szklankę zimnej wody. Pyszny sos potrzebuje również odrobiny magii. Jeśli nie masz tej przyprawy, wlej łyżeczkę ekstraktu rosołowego rozpuszczonego w szklance wody.
5. Sos cebulowy do mięsa i innych pyszności powinien się gotować przez 5 minut. Po tym czasie przetrzyj go przez sitko i dopraw solą, cukrem oraz kroplą octu.
6. Powstał pyszny sos cebulowy – przepis, tak jak obiecywałam, nie był skomplikowany. Smacznego!
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze