Jedzenie jogurtów
KAROLINA • dawno temuZdrowy jogurt to hasło, pod którym najczęściej reklamuje się jedzenie tego typu nabiału. Przypisuje się mu liczne właściwości, które potrafią nieraz wprawić w zdziwienie. Okazuje się bowiem, że jest idealnym rozwiązaniem na niemal wszystkie dolegliwości, a pojawiające się w spotach reklamowych łacińskie nazwy tajemniczych bakterii skłaniają nas do sięgania po zdecydowanie droższe opakowania. Jeżeli jesteś zupełnie zdezorientowana i nie masz pojęcia, jaki jogurt jest dla ciebie najlepszy, a także czy rzeczywiście jego jedzenie może w jakiś sposób wpłynąć na twoje samopoczucie, przeczytaj poniższy artykuł. Dzięki niemu poznasz także rodzaje jogurtów oraz cechy, które decydują o wyróżnianiu jego kilku odmian.
Czy jogurty są zdrowe?
Zanim przekonamy się o jego właściwościach, warto dowiedzieć się, co to jest jogurt. O tym, że jest to produkt pochodzenia mlecznego, wiedzą chyba wszyscy, jednak w jaki sposób powstaje? Otóż świeże mleko poddawane jest procesowi fermentacji, a znajdujące się w nim bakterie powodują wytwarzanie się kwasu mlekowego, któremu zawdzięczamy specyficzną konsystencję i smak jogurtów. Należy zaznaczyć, że proces produkcji tego niezwykłego produktu przeprowadzany jest w temperaturze 40–50° C, ponieważ są to warunki najlepsze dla rozwoju bakterii. Istnieje kilka spornych opinii na temat w ogóle pomysłu na powolne podgrzewanie mleka, ale przeważa jednak opinia mówiąca, że odkrycie to zawdzięczamy kuchni indyjskiej, choć o tym jak zrobić jogurt, wiedzą dziś już chyba wszyscy.
Jogurt zawiera podobne substancje odżywcze jak mleko. Spośród nich najważniejsze są witaminy z grupy B, białko, wapń i ryboflawina. Korzystając z tak skromnych informacji, możemy twierdząco odpowiedzieć na pytanie, czy jogurt jest zdrowy? Warto jednak dowiedzieć się, w jaki sposób jego jedzenie wpływa na nasz organizm. Po pierwsze jedzenie jogurtów o niskiej zawartości tłuszczu może pozwolić nam zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ zawarty w nim wapń usprawnia naszą przemianę materii. W jogurtach obecne są bakterie, to one właśnie sprawiają, że mogą je jeść osoby nietolerujące laktozy. Bakterie te przyczyniają się również do wzmocnienia systemu odpornościowego organizmu oraz odbudowują naturalną florę jelit, dlatego też jogurty powinny być jedzone przez osoby przyjmujące antybiotyki. Ten, kto zmaga się ze schorzeniami układu pokarmowego, doskonale wie, że to idealny produkt ułatwiający pracę jelit i likwidujący wzdęcia. Nie ulega zatem wątpliwości, że jogurt powinien stanowić bardzo ważny element diety człowieka, jednak które z proponowanych produktów należy wybierać?
Rodzaje jogurtów
Jogurt podzielić można na dwie duże grupy. Pierwszą z nich będą stanowiły jogurty bez dodatków, natomiast drugą te, które zostały wzbogacone jakimiś składnikami. Do pierwszej z nich zaliczyć należy: jogurt naturalny,jogurt grecki i jogurt bałkański, które są najczęściej polecane przez lekarzy i dietetyków. Zdecydowanie mniej zdrowsze jest jedzenie jogurtów z różnego rodzaju dodatkami i jogurtów typy light. Nie dość, że znacznie przewyższają ceną swoje czyste odpowiedniki, to są bardziej kaloryczne i nierzadko mocno dosładzane. Najlepszym rozwiązaniem jest zatem sięganie po naturalny jogurt i dodawanie do niego łyżeczki domowych konfitur, świeżych owoców albo miodu. Należy także wspomnieć o istnieniu jogurtów probiotycznych, które wzbogacone są o dodatkowe bakterie, które szczególnie działają na poprawę odporności.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze