Węglowodany w jedzeniu
DAMIESA • dawno temuPrzez zawartość glukozy są bogatym źródłem energii, dlatego tak ważne jest ich spożycie wczesnym rankiem, kiedy to nasz organizm domaga się solidnej dawki składników odżywczych. Proces jej dostarczania do wątroby i mięśni powoduje jednak, że z trzustki wytwarzana jest duża ilość insuliny, więc niedługo po takim posiłku odczuwamy uczucie głodu. Jak temu zaradzić?
Węglowodany w diecie
Warto zapoznać się z tzw. indeksem glikemicznym. Prawidłowe odżywianie powinno polegać na wybieraniu jedynie tych produktów, których poziom nie przekracza 50. Powinniśmy unikać zatem białego pieczywa, słodyczy, coca-coli, musli, makaronu, czy owoców z puszki. Dostarczane wczesną porą powodują bowiem odkładanie się komórek tłuszczowych i nic dobrego nie wnoszą do naszego zdrowia.
Zdrowe węglowodany
Produkty, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie natomiast to płatki zbożowe bez cukru, świeże owoce, brązowy ryż, kasza gryczana oraz pełnoziarnisty chleb. Czy z takiego menu uda się ułożyć pożywne śniadanie? Oczywiście, że tak!
Zasada jest zatem prosta – unikajmy produktów wysoko przetworzonych, a cholesterol nie będzie nam straszny. Do tego będziemy cieszyć się zgrabną sylwetką na dłużej! Warto podjąć wyzwanie? oczywiście, że tak!
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze